Sighișoara: Impozite pe clădiri majorate cu cota maximă

Distribuie pe:

Sighișorenii plătesc impozite pe clădiri majorate, cu cota maximă prevăzută de lege, după ce la sfârșitul anului trecut (27 decembrie) primarul a retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele locale pentru anul acesta. Conform Codului de procedură Fiscală, art. 491, alin 3: “Dacă hotărârea consiliului local nu a fost adoptată cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. (1)”.

PNL Sighișoara a cerut demisia primarului

La scurt timp după acea ședință PNL Sighișoara a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia susțineau că “în data de 27 decembrie a avut loc ultima ședință de consiliul local din Sighișoara. Punctul nouă pe ordinea de zi viza adoptarea impozitelor și taxelor pentru 2023. Consilierii PNL au depus un amendament prin care am solicitat să rămână cotele de impozitare pentru clădiri la nivel de 2022 cum au procedat multe Municipii - de ex. Oradea, Târgu Mureș - din România pentru a diminua efectele inflației și a crizei energetice asupra cetățenilor. Primarul a propus o creștere de 66% a cotei de impozitare pentru clădiri nerezidențiale și 17% pentru clădiri nerezidențiale. De asemenea n-am fost (PNL - n.r.) de acord cu introducerea unei taxe speciale noi pentru întreținerea străzilor in valoare de 100 de lei anual pentru fiecare gospodărie și pentru fiecare persoana juridică. Consilierii PSD au depus un amendament prin care au solicitat mici  reduceri privind mijloacele de transport. Fără nicio explicație, in timpul discuțiilor, fără să fie supuse  la vot amendamentele primarul Sirbu a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi fără să anunțe aceasta intenție în prealabil”. În același comunicat liberalii arată că decizia primarului de a retrage proiectul de hotărâre de la vot duce la aplicarea cotelor maxime de impozitare prevăzute de Codul Fiscal și anume 0,2% pentru clădiri rezidențiale și 1,3% pentru clădiri nerezidențiale. “Asta înseamnă o creștere de 133% pentru clădiri rezidențiale  și 44% pentru clădiri nerezidențiale”, se arată în documentul PNL Sighișoara. Prin acest comunicat liberalii au solicitat chiar demisia primarului.

Iulian Sîrbu: Subiect răstălmăcit”

Iulian Sîrbu, primarul municipiului Sighișoara a declarat pentru “Cuvântul liber”, că “subiectul taxelor și impozitelor din Sighișoara a fost răstălmăcit în ultima perioadă. Concret, în luna aprilie 2022, consilierii locali reprezentanți ai PNL, PSD și PMP au respins, fără explicații, proiectul de hotărâre referitor la taxele și impozitele pentru anul 2023. Atunci, majorarea pe care am propus-o a fost, strict așa cum prevede legea, cu indicele de inflație. Respingerea aceasta a proiectului a condus de fapt la nivelurile maxime prevăzute de Codul Fiscal”. El a mai precizat că “într-adevăr, tocmai pentru a evita aceste niveluri, proiectul a fost supus din nou pe ordinea de zi, fix în termenul permis de lege, adică în 27 decembrie 2022. Atunci, însă, ținând cont de amendamentele propuse de către grupul de consilieri ai PNL și PSD am fost nevoit să retrag acest proiect de pe ordinea de zi. Sunt convins că și consilierii locali știau că există această posibilitate, însă nu au ezitat să mențină propuneri pe care în continuare le consider imposibil de aplicat. În consecință, în prezent, se aplică prevederile Codului Fiscal, cu mențiunea că impozitul pe teren și cel pe mijloacele de transport nu se majorează comparativ cu anul 2022 decât atât cât prevede legea, respectiv cu inflația de 5,1 % , cât a fost în anul 2021”.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu