Comuna Gurghiu, declarată zonă cu resurse turistice

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 99, din 6 februarie 2023, a fost publicată Hotărârea nr. 89/2023 pentru modificarea anexelor nr. 1 - 8 la OUG nr. 142/2008 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a VIII-a - zone cu resurse turistice.

Prin recentul act normativ, se atestă un număr de 21 de noi localități ca fiind zone cu resurse turistice, printre acestea aflându-se și comuna mureșeană Gurghiu. Potrivit site-ului Wikipedia, printre obiectivele turistice demne de semnalat în comuna Gurghiu se numără Castelul Rákóczi-Bornemisza, construit în anul 1733, și Stejerișul de la Mociar, care prezintă un interes științific deosebit, datorită vârstei stejarilor, cuprinsă între 400 - 500 de ani. Pădurea de stejari se întinde pe o suprafață de 48 ha, cu o densitate de 10 stejari multiseculari la hectar, cu diametre medii cuprinse între 1,5 și 2 metri și înălțimi de peste 20 de metri.

O altă atracție turistică o reprezintă Parcul Dendrologic, amenajat în anul 1740 de familia Bornemisza, în care se găsesc, alături de speciile autohtone, specii exotice de arbori din Australia, America de Nord, America de Sud și Japonia.

De interes este și Poiana Narciselor, o rezervație botanică pentru ocrotirea plantei Narcissus stellaris (narcisa) și a plantei Fritillaria meleagris (laleaua pestriță), situată în sudul localității Gurghiu.

Hotărârea a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 6 februarie 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu