Pentru toți fermierii și comercianții de produse agricole! Raportarea obligatorie a stocurilor la produsele agricole și alimentare

Distribuie pe:

Zilele trecute, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care stabilește modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare (legume-fructe, cereale și produse pe bază de cereale, semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase, carne și produse din carne, conserve din carne și mixte, lapte și produse din lapte, produse de morărit și panificație, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grăsimi și uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare și condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie) de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianții, în contextul unei situații conflictuale, de criză sau de urgență. Toți operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să respecte măsurile prevăzute în actul normativ. Nerespectarea acestora constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei. Raportarea se face o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Conform proiectului de lege, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole și alimentare, cu respectarea confidențialității datelor care privesc aceste produse.

Comercianții care dețin structuri de vânzare cu suprafață de vânzare de până la 400 de metri pătrați inclusiv, fără spațiile destinate depozitării și producției mărfurilor, comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de servicii de alimentație publică, precum și care desfășoară activități de comercializare în zone publice sunt exceptați de prevederile actului normativ. Proiectul a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Vasile Bota

Lasă un comentariu