21 decembrie 2022, cea mai scurtă zi din an

Distribuie pe:

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, în România, Solstițiul de iarnă 2022 va avea loc la data de 21 decembrie, la ora 23.38, zi din care începe iarna astronomică.

În fiecare an, în jurul datei de 21 decembrie sau cel târziu 22 decembrie, are loc Solstițiul de iarnă în emisfera nordică și Solstițiul de vară în emisfera sudică.

De la momentul Solstițiului de iarnă, până în jurul datei de 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător. Astfel, ziua de 21 decembrie 2022 va fi cea mai scurtă din an, de numai 8 ore și 50 de minute, și cea mai lungă noapte, respectiv de 15 ore și 10 minute.

Solstițiul de iarnă și ploaia de stele

Solstițiul de iarnă în 2022 se produce în aceeași perioadă în care are loc și ultima ploaie de meteoriți a anului - Ursidele. Perioada de activitate este 17-26 decembrie (perioada maximă pe 22 spre 23 decembrie), cu un număr de 5-10 meteori pe oră.

Ursidele reprezintă rezultatul particulelor de praf lăsate de cometa Tuttle, descoperită pentru prima dată în 1790. Deși spectacolul nu este atât de grandios ca în cazul altor curenți de meteori, uneori se produc adevărate erupții cu până la 100 de meteori pe oră.

Tradiții și superstiții

În tradiția străveche se spune că de Solstițiul de iarnă nu este bine să fii singur, ci trebuie să petreci în compania cuiva cea mai lungă noapte a anului. Mai mult, nu e bine să umbli singur pe stradă, mai ales noaptea, pentru că riști să te întâlnești cu spiritele rele care circulă libere peste tot.

În unele zone ale țării, există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi. Totodată, românii obișnuiesc să dea de pomană oamenilor nevoiași. Se pregătesc bucate alese, de dulce, care se oferă pentru sufletele celor adormiți.

Conform unei alte superstiții, oamenii se rugau când avea loc solstițiul. După rugăciune, se țineau petreceri cu foc, se cânta și se dansa până la asfințit, când oamenii coborau la casele lor. Se organizau și petreceri, oamenii beau și mâncau până târziu, iar petrecerea putea ține până dimineața. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu