Aniversare Radio România Târgu-Mureș! Acum 65 de ani, la 15 februarie 1958, Radio Târgu-Mureș a transmis prima emisiune!

Distribuie pe:

Radio România Târgu-Mureș - 65 de ani de existență! Aproape tot timpul cât timp am lucrat la acest post de radio, vreme de un sfert de veac, atât eu, cât și ceilalți colegi de-ai mei știam că în data de 2 martie 1958 se aniversează radioul târgumureșean. De obicei, în acea zi de sărbătoare, conducerea de atunci a radioului public mureșean avea invitați de la “Centru” și de la “Regionale”, șefii adică, care participau la diverse activități, inclusiv la câte o emisiune-spectacol care se transmitea în direct, după care urmau “concluziile”, firește, în format restrâns!

Chiar și “profesorul” Google, dacă-l întrebi, îți răspunde că ZIUA Radio Târgu-Mureș este pe 2 martie! Referitor la acest subiect, hai să vedem ce spune presa vremii: cotidianul mureșean “Steaua Roșie” (nr. 578/5 martie 1958) scria: “Sâmbătă, 1 martie, a avut loc, într-un cadru festiv, la Târgu-Mureș, inaugurarea Studioului de radio al Regiunii Autonome Maghiare”. Într-o știre, vezi mai jos sursa, am găsit următoarea precizare: “Studioul de radio al Regiunii Autonome Maghiare este o citadelă nouă a revoluției culturale a poporului nostru. Aici, ca și în alte așezăminte culturale din patria noastră, sînt creiate toate posibilitățile pentru înflorirea culturii, națională în formă, socialistă în conținut. Această ideie leninistă formează temelia programului redacției noastre.....Cu prilejul deschiderii emisiei noastre, mulțumim partidului și guvernului pentru grija părintească ce ne-o poartă” (am păstrat grafia din textul original), se preciza într-o știre transmisă de Studioul de radio Târgu-Mureș în data de 02.03.1958 (Sursa: Arhivele Naționale, Filiala Mureș, Fond 914/Inv.1089/Cota 2/Pag21-23/1958,Dosar 3/47)!

Despre inaugurarea Studioului de radio Târgu-Mureș a scris și cotidianul maghiar Vörös Zászló (devenit Népújság, după 1989) din data de 2 martie 1958.

Tot atunci, cei prezenți la inaugurare au ascultat, în avanpremieră, emisiunea “Țara Secuilor ia cuvântul”. La început, emisiunile transmise aveau durata de o oră pe zi, între 17.00 și 18.00: 1/4 de oră în limba română (crainici Vasile Chilf și Rodica Dorgo) și 3/4 de oră în limba maghiară (crainici Vasile Chilf și Jakab Ernö), iar numărul total al angajaților era de 20 persoane (redactori și tehnicieni). Toți aceștia aveau la dispoziție doar două cabine de lucru: una pentru emisie și una pentru înregistrări! Sigur, înainte de primele transmisii s-au făcut câteva probe și simulări de transmisiuni în direct.

Despre înființarea Studioului de radio din Târgu-Mureș se știa încă din toamna anului 1955, când s-au făcut primele demersuri pentru găsirea unui sediu, iar Sfatul Popular al Regiunii Autonome Maghiare a fost de acord ca clădirea situată pe str. Malinovski nr. 109 (actualul Bulevard 1 Decembrie 1918 nr. 109) să găzduiască radioul amintit. Într-o ședință a Comitetului de Radiodifuziune și Televiziune de pe lângă Consiliul de Miniștri, care a avut loc în data de 17 septembrie 1957, s-a discutat pentru prima dată despre schema de personal necesară și s-a stabilit ca “Redactorul-șef adjunct al studioului va fi tov. Körösi Stefan” (Sursa: Minuta încheiată cu prilejul acelei ședințe).

Primele angajări de personal la Studioul de radio Târgu-Mureș s-au făcut începând cu data de 01.01.1958! Eu însumi am văzut o “Carte de muncă” în care era consemnată o astfel de dată! Un pic mai târziu, într-un anunț de recrutare de personal, apărut în ziarul Steaua Roșie din 15 ianuarie 1958 (redenumit Cuvântul liber, după 1989), se preciza: “Se caută crainici pentru Studioul de radio Târgu-Mureș”.

Arc peste timp. Prin anul 2009 am făcut primele vizite la Arhivele Naționale - Filiala Mureș, pentru o documentare, știind că ARHIVA Radio Târgu-Mureș se află acolo. Atunci, cu acele ocazii, am avut posibilitatea să consult o parte dintre documentele Radio Târgu-Mureș, care constituie ARHIVA radioului târgumureșean, fișele de însoțire ale emisiunilor, știri, note, însemnări, reportaje, comentarii, transcrieri ale unor emisiuni etc., din perioada 1958-1985, care se află în custodia Arhivelor Naționale.

Conform comperajului emisiunii din data de 15 februarie 1958, care se găsește la Arhivele Naționale - Filiala Mureș (Fond 914/Inv.1089/Cota 2/Pag 260/1958, Dosar nr.2, Vol. I), prima emisiune transmisă de Radio Târgu-Mureș a fost pusă în undă într-o zi de sâmbătă, 15 februarie 1958. Atunci, crainicul Vasile Chilf a anunțat difuzarea unui “portret al unui candidat la alegerile de deputați pentru Sfaturile Populare”, precum și difuzarea “unui reportaj din viața unui sat de munte”, realizat de redactorul Vasile Olteanu. Dosarul nr.2, pe care l-am pomenit mai sus, cuprinde toate textele emisiunilor transmise de Studioul de Radio Târgu-Mureș în perioada 15-28 februarie 1958. Un fapt interesant, toate documentele radioului din ARHIVĂ sunt originale, cu toate adnotările făcute pe ele, inclusiv cu viza politică...

Poate vă întrebați dacă în 1 ianuarie 1958 s-au făcut primele angajări de personal la Radio Târgu-Mureș, dacă în 15 februarie 1958 s-a transmis prima emisiune la Radio Târgu-Mureș, dacă la 1 martie 1958 s-a inaugurat Studioul de radio Târgu-Mureș, cum naiba s-a ajuns ca aniversarea radioului să aibă loc, totuși, pe 2 martie 1958?! Încerc să pun informațiile în context: în ziua de duminică, 2 martie 1958, au avut loc alegerile de deputați pentru Marea Adunare Națională, dar și în Sfaturile Populare, motiv pentru care, în acele vremuri, toate “realizările” se făceau în cinstea “aleșilor neamului”, membri ai Frontului Democrației Populare/Partidului Muncitoresc Român! Așa a apărut Studioul de radio Târgu-Mureș... fix în ziua ALEGERILOR! Ăsta a fost “modelul”/”șablonul” aplicat de politrucii vremii! Așa se “scria” istoria în acele vremuri! Mai rămâne totuși o întrebare: dacă toate documentele din ARHIVA Radio Târgu-Mureș se află aici, la Târgu-Mureș, la Arhivele Naționale, cum de-au ajuns mai marii de atunci ai radioului de la București să decidă ca dată de înființare a Radio Târgu-Mureș ziua de 2 martie 1958?! Pe ce se vor fi bazat? Bănuiesc doar, și atunci, ca și acum, “partidul era în toate”!

Ca să rezum: practic, Radio Târgu-Mureș a transmis prima emisiune în data de 15 februarie 1958, însă ca dată de înființare a radioului public mureșean s-a stabilit ziua de 2 martie 1958, cu toate că primele angajări de personal la Studioul de radio Târgu-Mureș s-au făcut începând cu data de 1 ianuarie 1958, asta însemnând că era legal constituit. Acestea sunt faptele!

În preajma aniversării, îi doresc radioului public mureșean o postură adecvată misiunii avute, un val... mai bun (știu radiofoniștii ce fel de val) și La mulți ani! Foștilor colegi, un gând bun!

P.S. Până acum, vreme de 38 de ani, doar 3 jurnaliști au cercetat documentele radioului târgumureșean de la Arhivele Naționale: Laura Bândilă, Gáspár Sándor și Aurel Rațiu. Cea mai mare parte din FONOTECA radioului, din perioada 1958-1985, se află la București-Jilava, dacă o mai exista?!, iar o mică parte din ea a ajuns la Biblioteca Județeană Mureș și pe la câțiva redactori pe-acasă.

Obs. De ținut minte: până în 22 decembrie 1989, toată presa din România a fost în slujba puterii comuniste. Mai concret, Radioteleviziunea Română a fost direct subordonată Secției de Presă a Comitetului Central al Partidului Comunist Român!

Aurel Rațiu

Lasă un comentariu