Noutăți de la Fabrica de Zahăr din Luduș

Distribuie pe:

În această perioadă, fabrica semnează contractele cu fermierii pentru sfecla de zahăr, iar muncitorii au fost chemați la lucru. Noii proprietari nu au stat de vorbă cu sindicatul până acum.

Noii proprietari ai fabricii de zahăr din Luduș, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, se află în plină campanie de semnare a contractelor cu fermierii din zonă pentru sfecla de zahăr. Iosif Moca, unul dintre cultivatorii de sfeclă de zahăr din județul Mureș, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber” că va semna și el un contract pentru o suprafață de 30 de hectare. Conform informațiilor pe care le deține fermierul mureșean, până în prezent au fost semnate contracte pentru o suprafață de peste 1.000 de hectare, doar în județul Mureș. Tradițional, Fabrica de Zahăr din Luduș contracta materie primă și de la fermierii din județele învecinate, Alba și Sibiu. “Până în 20 februarie urmează să se semneze contractele pentru suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr pentru ca cei de la fabrică să poată face comanda pentru semințe. Acestea vor trebui să ajungă în țară până în 10 martie, iar apoi să se facă operațiunile de drajare pentru ca să ajungă la noi în termen util pentru însămânțare”, ne-a declarat Iosif Moca. El a mai spus că unii fermieri din zonă care cultivau sfeclă de zahăr au ales ca în toamnă să semene rapiță, neștiind care va fi situația Fabricii de Zahăr din Luduș și preferând să nu riște cu o cultură pe care apoi să nu o poată valorifica. Cu siguranță că odată cu repornirea activității fabricii și acești fermieri vor reveni la cultivarea sfeclei de zahăr. Fabrica de Zahăr din Luduș are nevoie de sfeclă de zahăr cultivată pe minimum 3.000-3.500 de hectare pentru a asigura o producție constantă timp de 90 de zile.

Ioan Trif, președintele Sindicatului Liber Zahărul Luduș, a declarat pentru “Cuvântul liber” că toți angajații au fost rechemați la lucru începând de luni, 13 februarie, însă noii patroni nu au stat de vorbă până acum cu sindicaliștii. “Ei (noii patroni - n.r.) au preluat fabrica cu tot cu contractul colectiv de muncă pe care l-am negociat și semnat cu Tereos. Acesta expiră în august, așa că au timp până atunci să vorbească cu noi”, a mai spus liderul de sindicat.

Câțiva dintre angajații fabricii și-au găsit, între timp, alte locuri de muncă, mai bine plătite. Este vorba de aproximativ 10-15 persoane, printre care se află inclusiv președintele sindicatului care s-a angajat în altă parte. Statutul îi permite acestuia să ocupe, în continuare, această funcție. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu