Semnal editorial - Ioan GĂBUDEAN - Roua din clepsidră - Antologie de poezie (1992-2022), Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2023

Distribuie pe:

Mi-a mai rămas

Mi-a mai rămas o stea în buzunar

e pentru greieri sau păuni

pe toate celelalte le-am vândut

de vinerea și până luni.

Mi-a mai rămas o libelulă

cu-aripile de vele

dar vine-un vânt și-o duce sus

ca să valseze printre stele.

Mi-a mai rămas un suflet bun

ce-aspiră sus la cer

dar vine-n taină-l ispitește

prințul melancoliei Lucifer.

Și tu când crezi naiv

că te umbrește-o libelulă

nu fi copil și nu spera

se surpă timpul în pendulă!

Ioan Găbudean (n. - 25 februarie 1951, Cipău, județul Mureș); profesor, poet, publicist. Membru al Uniunii Scriitorilor din România (2000) și al Uniunii Epigramiștilor din România (2006). Autor de poezie clasică și modernă, haiku, tanka, rengay, haibun (proză scurtă), poeme într-un vers, rondeluri, epigrame, aforisme, cuprinse în peste 50 de volume și plachete. Prezent în 40 de antologii de haiku. Fondator și redactor-șef al revistei de haiku “Orfeu”, Târgu Mureș, 1998, inițiatorul colecției “Orfeu”, ajunsă la nr. 80. Premiat la concursuri internaționale de haiku, organizate în Yugoslavia și Japonia. Colaborări cu poezie la reviste literare din țară și din străinătate - Australia, Italia, Franța, Japonia, India ș.a. Laureat al Premiului pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Târgu Mureș, în 2001, 2009, 2012, 2014, 2017. Prezent în antologii, dicționare ale scriitorilor contemporani și Istorii ale iteraturii române.

* “Ioan Găbudean este un poet sensibil, de o gravitate minată și adesea camuflată îndărătul unei subtile ironii…O certă expresivitate lirică posedă poeziile scrise în spirit de haiku, poezii în care sensul se contrage într-o expresie eliptică, de o vădită acuratețe stilistică”(Iulian Boldea, în “Cuvântul liber”, Târgu Mureș, 1995)

* “Ioan Găbudean e un spirit elevat și discret, puternic interiorizat, ale cărui versuri emană o sensibilitate și o delicatețe tot mai rar întâlnită la poeții de azi”. (Cornel Moraru, în “Cuvântul liber”, Târgu Mureș, 2009)

Lasă un comentariu