Pregătirea câinilor eroi, în România

Distribuie pe:

Toți câinii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv câinii eroi trimiși să salveze victimele prinse sub dărâmături în urma unor cutremure, sunt antrenați într-una dintre cele mai mari școli de profil din Europa, situată în Pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului. Aici se află Centrul Chinologic, singurul de acest fel din România.

Vestea că un câine din Mexic a murit în misiune, în Turcia, în încercarea de a salva un om dintre dărâmături, a stârnit compasiunea celor care pregătesc astfel de “eroi necuvântători” la Sibiu.

“Din păcate, deja avem o victimă în rândul câinilor salvatori, un câine din delegația venită de la armata din Mexic, care, în încercarea de a salva o persoană surprinsă, a fost zdrobit de o structură instabilă, pentru că, repet, acest mediu, această specializare de salvare urbană, este foarte, foarte periculos. Echipa canină întotdeauna se află în prima linie. Prima dată vine echipa canină, după care urmează restul. Într-adevăr, sunt eroi necuvântători acești câini de serviciu”, a declarat pentru Agerpres comisar șef de poliție Daniel Căpriță, de la Centrul Chinologic din Sibiu.

Cu o experiență de trei decenii în pregătirea instructorilor și a câinilor de serviciu din MAI, Daniel Căpriță este șeful Catedrei de dresaj și pregătire tactică din cadrul Centrului Chinologic Sibiu.

“Centrul Chinologic Sibiu este o unitate specializată în formarea echipelor canine și care este în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. Ca și unitate specializată în acest domeniu, pregătim și formăm echipe canine atât pentru Poliția Română, cât și pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, pentru Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, dar și pentru alte instituții din sistemul național de apărare și siguranță națională, la solicitarea acestora. (În restul Europei - n.r.) sunt școli de dimensiuni mai mici și mai specializate pe fiecare armă, fiecare profil de activitate. Noi pregătim pentru întreg sistemul național. (...) Avem Agenția Frontex care generează la nivel european proceduri de folosirea câinilor pentru frontierele externe. Iar nivelul pe care îl pregătim noi este un nivel bun pentru misiunile la care suntem încredințați ca să participăm și să rezolvăm aceste cazuri”, explică Daniel Căpriță.

Potrivit acestuia, două dintre echipele de salvare trimise de România, în Turcia, după cutremur, au fost antrenate la Sibiu.

Unul dintre cei mai cunoscuți câini românești de salvare, care a fost și în Turcia, este Thor, un câine din rasa ciobănesc german, în vârstă de șase ani, acreditat pentru căutare-salvare în mediul urban de Centrul Chinologic Sibiu și care face parte din echipă încă din anul 2018, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență.

Câinii pregătiți la Sibiu în salvarea de victime după cutremure sunt din rasele Ciobănesc german, Ciobănesc belgian și Rottweiler.

“La această specializare de căutare-salvare sunt folosite mai multe rase, pot fi folosite și din alte rase în funcție de cel care pregătește echipa, de abilitățile specifice rasei respective, dar în general predomină Ciobănescul belgian și Ciobănescul german. Sunt calități selecționate de rasă de-a lungul timpului, adică au fost rase create special pentru serviciu, pentru a fi folosite în misiuni, câinii utilitari, pentru a ajuta oamenii, pentru a fi dresați mai ușor, cât și pentru a face față mai ușor mediului de lucru în care sunt folosiți acești câini”, a precizat Daniel Căpriță.

Potrivit șefului Catedrei de dresaj și pregătire tactică din cadrul Centrului Chinologic Sibiu, este nevoie de un antrenament special, care durează cel puțin patru luni, ca un câine să învețe, împreună cu conducătorul lui, cum să salveze un om prins sub dărâmături.

“Durează patru luni aceste cursuri de specializare într-o anumită categorie de serviciu, depinde foarte mult de conducător, de om, care trebuie să aibă pasiune pentru a lucra cu câinele de serviciu, să-i placă ceea ce face, să depună eforturi, să treacă și peste anumite neplăceri legate de munca efectivă, adică de intemperii, de mediul de lucru foarte dificil. Vă dați seama, la căutare-salvare urbană lucrezi tot în dărâmături, este un ambient identic cum este într-un cutremur, deci nu este un mediu chiar așa ușor sau atractiv. Și pe lângă capacitățile omului, intervin și abilitățile câinelui de serviciu de a face față și a răspunde acestor provocări”, a subliniat Daniel Căpriță.

Anual, 200 de câini ies pe porțile școlii speciale de dresaj de la Sibiu, gata pregătiți să facă față muncii din Poliție, Jandarmerie, ISU. Cei mai buni câini au dublă specializare. La fiecare doi ani, echipa canină revine la pregătire, la Sibiu.

Unul dintre câinii care deja lucrează la ISU Sibiu este Elsa, antrenată de instructorul ei, Ionuț, aceasta fiind pregătită să își riște viața pentru a salva oameni după cutremure.

“Elsa este un câine din rasa Ciobănesc belgian malinois, în vârstă de patru ani. Suntem un cuplu chinotehnic de aproximativ trei ani și jumătate. Ea este antrenată zilnic în disciplină și căutarea victimelor aflate sub dărâmături. Ea este specializată pentru dezastre naturale și cutremure, a participat la mai multe misiuni și exerciții care au fost încheiate cu succes, aflând victimele sub dărâmături, într-un final semnalându-le și așteptând să intervină echipajele de prim ajutor”, ne-a spus plutonierul Ionuț Sabău, “partenerul” Elsei, din cadrul ISU Sibiu.

Povestea câinilor eroi începe la o maternitate specială, unică în România, aflată în incinta Centrului Chinologic Sibiu.

Centrul Chinologic înseamnă terenuri de antrenament, adăposturi pentru câini și o maternitate, pentru că toți câinii care sunt antrenați pentru MAI provin din părinți aflați la Sibiu, în acest centru special. Încă de mici, cățeii sunt monitorizați de veterinari și verificați prin testări repetate, pentru a fi apți să “lucreze” pentru Poliție, Jandarmerie, ISU și alte structuri ale MAI.

Unul dintre cei mai micuți câini întâlniți la maternitatea specială din Sibiu este un pui de șapte săptămâni, din rasa Ciobănesc german, din părinți aflați în Centrul Chinologic. În maternitatea de căței au acces doar câțiva angajați ai Centrului și aceia trebuie să poarte halat și să aibă grijă să fie încălțămintea dezinfectată, ca să nu pună în pericol sănătatea patrupedelor.

“Centrul Chinologic este o unitate a MAI, care se ocupă cu producerea, creșterea, îngrijirea și dresajul câinilor de serviciu din toate structurile MAI. (Maternitatea de căței polițiști - n.r.) înseamnă multe: înseamnă un loc de reproducere de aproximativ 30 de exemplare, rasele pe care le avem acum sunt Ciobănescul german, Ciobănescul belgian și Rottweiler. Reproducția începe în jurul vârstei de 18 luni, la femele și masculi, producem cățeii, sunt testați, evaluați pentru a deveni câini de poliție pe viitor. Acestea sunt rasele cele mai pretabile pentru antrenament, pot fi introduse și alte rase, dar deocamdată cererea cea mai mare este pe Ciobănescul german, urmată fiind de Malinois și Rottweiler pe partea de intervenție patrulare”, a precizat șeful Serviciului Chinotehnic, veterinarul Marius Anghel.

Potrivit medicului șef veterinar de la Centrul Chinologic, câinii de la maternitatea specială din Sibiu beneficiază de clădiri cu încălzire centrală, hrană de cea mai bună calitate și au lângă ei oameni care iubesc animalele și care îi supraveghează non-stop. Totodată, le este asigurată medicație de la vârsta de 21 de zile și urmează un protocol de vaccinare și deparazitare până la vârsta de trei luni jumătate.

Nu toți câinii născuți în maternitatea MAI de la Sibiu ajung să lucreze pentru structurile ministerului. După multe teste, un câine născut în Centrul Chinologic trebuie să dovedească faptul că este sănătos și are aptitudini pentru a fi un bun polițist, salvator de la ISU sau jandarm. Aproximativ 80% din câinii născuți la Sibiu și testați aici reușesc să facă față cu brio la toate testele și lucrează ulterior pentru MAI, restul fiind dați spre îngrijire celor interesați.

“Sunt puține centre chinologice în întreaga Europă. Acesta cred că este cel mai mare din Estul Europei. Îmi place să lucrez aici și sper să mai lucrez mulți ani”, a spus Marius Anghel, veterinar de 16 ani la Centrul Chinologic.

Câinii din Centrul Chinologic Sibiu beneficiază de ajutorul unei echipe formate din trei medici veterinari și trei asistenți medicali veterinari, existând aparatură medicală de hematologie, biochimie, testare de hormoni, un ecograf.

Cu o tradiție de 73 de ani, Centrul Chinologic s-a remarcat cu rezultate bune la nivel internațional, cum a fost misiunea din Turcia, dar a făcut față și provocărilor din pandemie, dovadă proiectul pilot din 2022, de la Aeroportul Internațional din Sibiu, unde câinii polițiști au ajutat la depistarea pasagerilor infectați.

“A fost o muncă de cercetare științifică. Bineînțeles, câinii au confirmat, au recunoscut acest miros în urma antrenamentelor și pregătirii efectuate. Și într-adevăr, s-a confirmat ipoteza pe care am pus-o în discuție la începutul proiectului, și anume capacitatea câinilor de serviciu de a detecta olfactiv virusul SARS-CoV-2 la oameni infestați cu acesta”, a arătat comisarul șef Daniel Căpriță.

Câinii de serviciu din MAI nu au grade. La pensie, aceștia sunt adoptați de regulă de cei cu care au lucrat. “Au o pensie liniștită, e asigurată hrănirea, cazarea și asistența medicală de specialitate pe tot parcursul vieții”, menționează Daniel Căpriță.

Locul unde se antrenează câinii MAI este unul special. Înainte de ieșirea din municipiul Sibiu, spre stațiunea Păltiniș, șoferii pot zări pe partea stângă a șoselei semnul pe care scrie “Inspectoratul General al Poliției Române”, “Centrul Chinologic Sibiu”, fiind desenate contururile unui polițist și ale unui câine care îl însoțește. Pe un drum prin pădure, se ajunge la poarta Centrului Chinologic, unde vizitatorii sunt întâmpinați de un semn unic, marcat pe șosea, cu vopsea albă: urma lăsată de lăbuța unui câine. Dincolo de acest semn începe povestea eroilor necuvântători. (I. P.)

Lasă un comentariu