Secretarul general al NATO: “Putin se pregătește pentru mai mult război!”

Distribuie pe:

Jens Stoltenberg a luat cuvântul în cadrul reuniunii aliaților NATO din Grupul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia), desfășurată miercuri la Varșovia, organizată de președintele polonez Andrzej Duda în colaborare cu președintele slovac Zuzana Èaputová.

“Joe (Biden - n.n.), aș dori să vă spun că sunt atât de încântat și atât de impresionat de conducerea excepțională de care dați dovadă. Iar vizita dumneavoastră la Kiev a transmis un mesaj clar al sprijinului nostru ferm pentru Ucraina. Și angajamentul de fier al Americii față de securitatea Europei”, a declarat în deschiderea discursului său Secretarul general al NATO, la o zi după discursul lui Vladimir Putin, în care acesta acuza Occidentul că “vrea să termine Rusia”.

În alocuțiunea sa, Stoltenberg a avertizat că la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, președintele Putin nu se pregătește pentru pace, dimpotrivă, el se pregătește “pentru mai mult război”: “Așa că trebuie să ne susținem și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina. Trebuie să dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge. Nu știm când se va termina războiul. Dar, când se va termina, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta. Am văzut modelul rus de agresiune, de-a lungul multor ani: Georgia în 2008, Crimeea și Donbas în 2014, apoi invazia Ucrainei, anul trecut.

Nu putem permite Rusiei să continue să distrugă securitatea europeană. Trebuie să întrerupem ciclul agresiunii ruse. Aliații NATO nu au fost niciodată mai uniți. Vom proteja fiecare centimetru din teritoriul Aliaților, pe baza angajamentului nostru de la articolul 5, de a ne apăra reciproc. Unul pentru toți și toți pentru unul”, se arată pe pagina oficială    a NATO. (nato.int/cps/en/natohq/opinions)

Potrivit art. 5 al Tratatului NATO, “părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată, individual și împreună cu celelalte părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, în vederea restabilirii și menținerii securității în spațiul Atlanticului de Nord (…)”.

Semnat în 1949, pe fondul discuțiilor create de tensiunile dintre Rusia și Ucraina, articolul 5 a fost invocat o singură dată în istorie, și anume după atacurile din 11 septembrie 2011 asupra Americii. Drept rezultat, aliații NATO s-au unit pentru a invada Afganistanul, scrie CNN, potrivit ct100.ro.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu