Iohannis despre Bâstroe: “Ai noștri, inflamați și hotărâți, fac afirmații care nu au încă un fundament dovedit”

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Varșovia, cu privire la subiectul legat de canalul Bâstroe, că lucrurile trebuie verificate împreună cu autoritățile ucrainene, iar politicienii români, “înainte să țină discursuri inflamate, să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmplă real acolo”.

“Pe acel canal Bâstroe se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii îl folosesc pentru navigare. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înțelegeri internaționale și trebuie respectate de toate părțile. Pentru a ști ce se întâmplă acolo, e nevoie să vorbim cu ucrainenii. Doar că acest lucru nu s-a prea întâmplat. Unii politicieni de-ai noștri cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public românesc, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor”, a spus șeful statului la Ambasada României la Varșovia, după reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9).

El a arătat că ucrainenii au solicitat să existe discuții la nivel de experți - cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și pe alte paliere, cu Ministerul afacerilor Externe - dar că acestea nu au avut loc.

“Dar ai noștri, inflamați și hotărâți, fac afirmații care nu au încă un fundament dovedit. Ucrainenii afirmă că ei draghează pentru întreținere și nu pentru altceva. Dacă este așa sau nu, e bine să se verifice, dar cred că e legitim să se verifice împreună cu ei, până la urmă este teritoriu național ucrainean și cred că este foarte bine ca politicienii noștri, înainte să țină discursuri inflamate, să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislația internațională, să se discute în bilateral și cu Comisia Europeană, pentru a lua măsurile care se impun. Nu cred că e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date neverificate. Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin. (...) Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei Dunării, dar nici nu pot să cred că este bine să ne ambalăm fără să știm exact despre ce vorbim aici”, a afirmat Iohannis. Chestionat de ce nu au avut loc discuțiile între autoritățile române și cele ucrainene înainte să apară declarații pe această temă, șeful statului a arătat că acest lucru trebuie lămurit de cei care au ieșit cu problema în spațiul public. El a mai spus că nu a dat un avertisment politicienilor români, ci le-a făcut o recomandare să se ocupe de alte subiecte până când se clarifică chestiunea legată de canalul Bâstroe. (Agerpres)

Lasă un comentariu