IN MEMORIAM - Rodica Puia - Un suflet al Bucovinei ajuns pe meleaguri Mureșene

Distribuie pe:

Doamna Rodica Puia s-a născut la Cernăuți, în data de 6 septembrie 1934, trecând ultima frontieră la 21 februarie 2023.

Întreaga viață s-a luptat cu frontierele nedrepte întrucât a fost nevoită să plece în refugiu în țara mamă, după înșfăcarea Bucovinei de către imperiul malefic de la răsărit. Urmând un peregrinaj, mai întâi ca să-și facă studiile (Brașov, Sighet, Cluj-Napoca), apoi ca să reverse asupra copiilor lumina cărții, ca profesoară (Rebrișoara, Miercurea Nirajului, Târgu-Mureș).

După 1989 a început să lupte pentru a-i aduce mai aproape de Patria Mamă pe frații Bucovineni rămași în afara granițelor. Punând bazele Filialei Tg. Mureș a Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina a inițiat o bogată activitate culturală, promovând valorile românești și idealul reunirii firești. Distins om de cultură, a publicat volume de poezii în 1998, 2009 și 2016, apărând totodată în numeroase reviste și publicații, fiind chiar onorată cu premii pentru întreaga activitate.

Doamna Rodica Puia a fost o eroină, o luptătoare cu un suflet nobil și cald, manierată, delicată, politicoasă, modestă, ne-a adoptat sufletește, iar cu dragostea ei ne-a făcut pe toți să fim bucovineni și să luptăm mereu pentru aceste plaiuri greu încercate. Doamna Puia, vă mulțumim!

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Dragoș Burghelia, Președinte Asociația “Dacii Liberi”

Lasă un comentariu