Viktor Orbán: Acest război nu poate fi câștigat!

Distribuie pe:

“După toate calculele rezonabile”, războiul din Ucraina nu poate fi câștigat, de aceea este nevoie de încetarea focului cât mai curând posibil - a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orbán, citat de MTI.

Orbán a calificat rezoluția adoptată joi de Adunarea Generală a ONU, care urgentează pacea în Ucraina, drept un “text pentru pace”, menționând că aceasta este poziția majoritară în lume cu privire la acest conflict.

Premierul a subliniat că Rusia nu poate câștiga războiul, deoarece Occidentul mobilizează atât de multe arme, energie și bani în spatele Ucrainei încât, “după toate calculele omenești”, este imposibil să câștige un conflict militar deschis împotriva unei forțe de asemenea anvergură. “Este la fel de adevărat și invers, oricine crede că Rusia, ca putere nucleară, poate fi învinsă, se înșală. Așadar, niciuna dintre părți nu poate câștiga acest război. Doar numărul victimelor va continua să crească cu sute, mii, zeci de mii”. Prin urmare, soluția lucidă ar fi încetarea focului - a spus el.

Premierul a mai subliniat că, pe lângă faptul că se pierd enorm de multe vieți omenești și o cantitate inimaginabilă de valori, ceea ce face situația cu adevărat greu de gestionat este lipsa de claritate cu privire la obiectivul războiului. Or, dacă într-un război obiectivul războiului nu este clar, este foarte ușor să te pierzi, deoarece nu există măsură pentru a putea cântări deciziile în urma cărora omul își asumă jertfe chiar în detrimentul propriei națiuni și al cetățenilor țării.

Premierul a adăugat: “Ucraina își apără libertatea, pentru că a fost atacată, și vrea să evite consecințele agresiunii împotriva ei, dar nu este clar ce înseamnă exact acest lucru. Se pune întrebarea dacă ucrainenii vor lansa în cele din urmă o lovitură militară pe teritoriu rusesc, până unde intenționează să respingă trupele rusești, dacă Crimeea va fi asediată sau nu”.

El a considerat că europenii vor continua să se implice în război și nu este departe ziua în care opinia publică ungară va auzi propuneri privind trimiterea de forțe de menținere a păcii sau de trupe militare pe teritoriul Ucrainei.

În același timp, el a precizat că NATO, din care Ungaria face parte, este o alianță de apărare, nu o alianță de război, statutul său nu conține nicio clauză care să dea dreptul organizației sau să oblige statele membre să ia parte la acțiuni militare care vizează un atac comun asupra unui stat din afara NATO.

El a menționat că discursul public nu se referă la faptul că războiul afectează și comunitatea maghiară din Transcarpatia. În timp ce Ungaria este criticată și supusă presiunilor la Bruxelles, suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu este nici rusă, nici ucraineană, totuși este obligată să facă sacrificii umane - a adăugat premierul. Mai mult respect pentru maghiarii din Transcarpatia la Bruxelles, la Washington și la Kiev! - a insistat el.

De menționat că, în ajunul unui an de la invazia militară a Rusiei în Ucraina, aproximativ trei sferturi dintre statele membre ale ONU au aprobat o rezoluție care solicită o pace “dreaptă și durabilă” în Ucraina, în timp ce țări mari precum China și India s-au numărat printre principalele state care s-au abținut de la vot.

În total, 141 de țări și-au exprimat sprijinul pentru rezoluție. Șapte s-au opus - Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria, Mali, Eritreea și Nicaragua, iar 32 de țări s-au abținut în timpul votului.

“Salut adoptarea cu 141 de voturi, o largă majoritate, a Rezoluției Adunării Generale a ONU privind o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă în Ucraina, co-sponsorizată de România. Vom continua să îndemnăm Rusia să oprească imediat și necondiționat războiul. De asemenea, vom continua să luptăm împotriva impunității Rusiei”, a scris șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, pe Twitter. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu