Crosul farmaciilor

Distribuie pe:

Titlul exprimă exact ce sunt obligați bolnavii să facă pentru a găsi unele medicamente prescrise de medici pe rețete necompensate sau compensate ce lipsesc din farmacii.

Pentru un unguent, în tub de 20 mg, am făcut crosul farmaciilor din Târgu Mureș, mai exact am intrat în 10 farmacii și răspunsul a fost același: “Nu știm când o să sosească. De fapt, în ultimul timp, lipsesc mai multe medicamente atât produse în țară cât și din import. Medicii n-au de unde să știe dacă se găsesc sau nu în farmacii. Ele figurează în nomenclator și atât. Vorbiți cu medicul să vă scrie altceva”, ne-au declarat cu jenă mai mulți farmaciști.

Adevărul este că începând cu ministrul Sănătății și cei care ar trebui să se ocupe de contractarea medicamentelor, să nu mai amintim de Guvern, puțin le pasă de lipsa multor medicamente de pe piață, sau că multe dintre ele se produc în țară și că fabricile respective le dau la export. Motivul e unul singur, prețul obținut de la firmele importatoare este de câteva ori mai mare decât cel din România, încât producătorii interni sunt interesați de profit (sute de milioane de euro în 2022) nu de faptul că în spitale bolnavii nu pot fi tratați din lipsă acută de medicamente, sau că ele lipsesc cu lunile din farmacii.

Important pentru guvernanți și politicieni (din toate partidele) că se laudă tot timpul că se “ocupă” de “bunăstarea poporului”, mai exact de a lor. Au grijă să-și mărească salariile, indemnizațiile, pensiile și să-și acorde alte privilegii, nepăsându-le că milioane de români, mai grav și copii, suferă de foame și de boli pe care nu și le pot trata că nu își permit din lipsa banilor, a locurilor în spitale.

Halal guvernanți și politicieni! Votați-i în 2024 că “merită!”

I. Călărașu

Lasă un comentariu