MOLNAR ERVIN, deputat PNL de Mureș: Vouchere de vacanță pentru toți angajații din România!

Distribuie pe:

Circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat vor putea beneficia de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 lei pe an de persoană, ca efect al inițiativei legislative pe care am depus-o astăzi (8 martie - n.n.).

Considerăm firesc ca și aceștia să beneficieze de voucherele de vacanță, suportate din bugetul de stat, pentru că și sectorul privat contribuie cu taxe și impozite la buget.

Contravaloarea voucherelor va fi suportată din sumele cu care salariații din sectorul privat contribuie la buget, prin impozite pe venit și/sau CAS, astfel că, pentru angajatori, acordarea voucherelor nu implică niciun efort financiar suplimentar.

Voucherele de vacanță sunt, totodată, un mijloc prin care angajații își refac puterea și capacitatea de muncă, pentru o mai bună productivitate.

Pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați - bugetari și cei din sectorul privat - valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, iar consecințele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc.). Turismul a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei în perioada pandemiei, iar după încheierea acesteia, este departe de a-și fi revenit, ceea ce afectează în continuare și industria HoReCa, inclusiv în ce privește locurile de muncă din acest sector.

Considerăm că aprobarea acestui act normativ va avea efecte pozitive prin reducerea (indirectă) a fiscalității muncii, dar și prin revitalizarea turismului și a industriilor conexe din România.

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor circa 4,2 milioane de salariați din sectorul privat se ridică la 6,09 miliarde lei.

Lasă un comentariu