Un nou spectacol etnic autonomist la Târgu Mureș

Distribuie pe:

La Târgu Mureș, avem parte consecvent de aceleași manifestări cu caracter separatist etnic, revizionist, de instigare iredentistă, promovate din partea unor cetățeni frustrați, care au impresia că etnia lor este superioară și li se cuvine mai mult decât altora din România.

Respectivii susțin că sunt secui, deși nu prea apar cu această identitate asumată la recensăminte, și doresc autonomie teritorială, recunoașterea situației istorice, autoadministrare, restabilirea dreptului avut de la strămoși și pretind ca Guvernul României să înceapă tratative, cu reprezentanții legitimi ai poporului secuiesc, pentru statutul pretinsului “Ținut Secuiesc”.

Separatiștii nu recunosc, de fapt, un adevăr istoric fundamental, e drept, rușinos, anume că, după instituirea Imperiul Austro-Ungar (Dualismul austro-ungar), autoritățile maghiare și tocmai politicienii de la Budapesta au decis, în 1867, desființarea “scaunelor secuiești”. Drept urmare, când a fost constituită România ca stat național (în 1918, odată cu Marea Unire), organizarea secuilor și a “scaunelor secuiești” era deja istorie.

Astăzi, fiind proclamată “Ziua libertății secuilor”, la Târgu Mureș sunt anunțate manifestări publice în organizarea Consiliul Național Secuiesc (CNS), implicit un marș către Instituția Prefectului Mureș. Organizatorii au anunțat participarea liderului Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), László Tõkés, precum și a unor delegați din Ungaria, Țara Bascilor, Catalonia și Silezia Superioară.

În timp ce, în ultimii ani, numărul maghiarilor din România a scăzut cu peste 300 de mii de cetățeni, iar secui declarați oficial nu mai există, în special din cauza problemelor economice și a migrației forței de muncă, soluția pe care le-o oferă acești revizioniști celor pe care pretind că îi reprezintă este autonomia teritorială. Astfel susțin respectivii că “secuii” ar rămâne acasă și ar duce-o mai bine, ba chiar s-ar întoarce acasă, cu maxim entuziasm, cei plecați prin străinătăți.

E de prisos că comentez aberația. Le transmit doar atât: pentru dihonia interetnică și autonomia voastră nebună, pierdeți vremea degeaba, cu toți frustrații voștri dimpreună...

Marius Pașcan

Lasă un comentariu