Din ciclul “Ți se răcește zama-n blid și se-ncălzește berea-n țap”

Distribuie pe:

Azi, 15 martie, intră în vigoare Ordinul privind furnizarea de informații la comercializarea mâncărurilor din unitățile de alimentație publică. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a luat măsura detalierii etichetei preparatului finit, în alimentația publică, stabilind că, dacă, potrivit legislației UE, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, pe etichetele acestora, iar consumatorul le poate citi și cunoaște atunci când cumpără un produs din magazin, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o unitate de alimentație publică. În acest sens, a fost emis Ordinul nr. 201/2022, publicat în Monitorul Oficial din 21 septembrie 2022, și care intră în vigoare azi, 15 martie. Prin afișarea în lista de meniu a datelor despre produs, consumatorii pot decide în cunoștință de cauză, atunci când aleg un fel de mâncare sau altul.

Potrivit normativului citat, unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, sunt: restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.) * braserii * *pizzerii * berării * baruri * cafenele * fast-food inclusiv drive-in * unități tip bufet, rotiserii * cofetării, patiserii * ceainării * terase/grădini de vară *unități pentru organizare evenimente.

Prin acest Ordin se indică, printre (multe) altele:

- cantitatea ingredientelor constituente ale unui fel de mâncare (de exemplu: mușchiuleț de porc - 140g, cu garnitură de orez cu legume - 140g, orez, apă, legume - 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantități variabile), ulei vegetal, sare, potențator de aromă: glutamat de sodiu); aditivii (E-urile), declarația nutrițională, exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare, valoarea energetică, indicarea componentelor cu efecte alergene (pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate); indicarea produselor provenite din produse congelate, precum și modul de calcul pentru fiecare ingredient.

Ordinul prevede că informațiile trebuie să fie înscrise “într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri/ecrane, precum si codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport. La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs”.

Nici patronii din sectorul HoReCa, nici consumatorii nu sunt prea fericiți de noile prevederi: primii - întrucât, pentru a se conforma, ar trebui să-și angajeze cel puțin: un specialist în chimie alimentară (să identifice E-urile), un contabil (să numere acizii saturați și dovleceii) și un doctor (să acorde asistență medicală de urgență în caz că ți se apleacă din cauză de acizi saturați); celor din urmă (consumatorilor, adică), până citesc lista cu ingrediente și declarația nutrițională, li se lungesc urechile de foame și li se sleiește ciorba-n farfurie.

...Așa stând lucrurile, mai bine mănânci, la domiciliu, un mușchiuleț de gândaci de bucătărie, stropit, din belșug, cu o cană de zamă de varză murată.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu