Producătorii de lapte, hotărâți să iasă cu vacile în stradă

Distribuie pe:

În ultimele două luni, prețul laptelui românesc a scăzut în medie cu 30%, mulți fermieri riscând să-și închidă afacerile și să-și vândă animalele din cauza importului de lapte ieftin și a ridicării prețului la raft de către retaileri, a atras atenția vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine, mureșeanul Iacob Boca, dând glas disperării producătorilor autohtoni. Boca a declarat pentru Radio Târgu Mureș (www.radiomures.ro):

“În ultimele două luni, procesatorii au început să scadă prețul la lapte cu 15 bani, 30 sau 40 de bani. La ora asta, de la 2,50- 2,60 lei litrul, sunt zone în județul Mureș și în țară unde se vinde laptele la 1,40 lei, 1,50 sau 1,70 lei. La insistențele și disperarea colegilor mei am hotărât să gândim la ce avem de făcut de acum înainte: ne vindem animalele pentru că nu avem cum supraviețui, mergem pe pierdere, sau ne îndreptăm spre ministrul Agriculturii, spre premierul României, spre președintele țării, să le spunem că altfel, suntem obligați să ne închidem afacerea. Chiar nu-i glumă de data asta, pentru că ne-a prins într-o situație din care nu mai avem ieșire. După un an de

secetă, în care nu am avut porumb siloz, nu am avut lucernă decât 20%. La producția de lapte județul Mureș e pe locul unu pe țară, dar de data asta nu se mai poate să nu se diminueze cu cel puțin 50 la sută”.

Procesatorii aduc lapte de import și producătorii români rămân cu sute de mii de litri nevânduți, cum s-a întâmplat săptămâna trecută la o fabrică din județul Brașov, spune Boca: “Procesatorii ne motivează că vine laptele din afară, Polonia, Ungaria, la 1,60-1,70 lei litrul. Fermierii aceia au rate, au leasinguri, au de plătit angajați, au inputurile care acuma încep să vină pentru campania de primăvară, sunt disperați și până la urmă vor ceda și vor vor semna și cu 1,50 sau 1,40 lei litrul, să mai poată răzbi o lună-două, să scoată vacile în primăvară. Va fi întâlnire la Federația Națională săptămâna asta la final sau cel târziul săptămâna viitoare luni, iar momentan am întocmit un draft de memoriu. La noi s-a ieftinit laptele cu 30 la sută, iar la raft a crescut prețul. Deci retailerii, multinaționalele care vând produsele de la fabricile noastre, ar trebui să scoată taxa de raft, care e o aberație! Dacă laptele de pe poarta fabricii iese la un 4,00-4,20 lei litrul, la magazine pe raft apare la 7 lei, 8 lei litrul de lapte”.

Săptămânile următoare, producătorii de lapte români vor organiza mitinguri în Capitală și în întreaga țară și spun că vor scoate vacile în stradă.

Potrivit INS, în topul scumpirilor din ultimul an conduce zahărul, cu peste 63%, urmat de unt, cu aproape 45% și de gaze naturale, cu aproximativ 42%, creșteri de prețuri de peste 30 de procente înregistrându-se și la cartofi, ouă, margarină și produsele lactate, menționează sursa citată.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu