S-a semnat contractul pentru construirea noului “Institut al Inimii”

Distribuie pe:

Astăzi, la Târgu Mureș, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnat, alături de dna manager, dr. Mariana Ciorba, contractual de finanțare a noului Institut al Inimii, care va fi construit prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul noului Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș are o valoare de 523 de milioane de lei, fără TVA, din care 497 de milioane vor fi finanțate prin PNRR.

Este un vis împlinit al mai multor generații de medici și pacienți, care de astăzi poate deveni realitate.

Tot astăzi s-au semnat, la Târgu Mureș, și contractele de finanțare a spitalelor noi din Bistrița Năsăud, Alba Iulia și Cluj-Napoca:

“Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire nou, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă”. Se va construi o aripă nouă, iar întreaga clădire va fi reabilitată prin realizarea unei fațade ventilate pentru creșterea siguranței la foc. Investiția este în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro;

“Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou - secția clinică neurochirurgie - centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.” În urma implementării acestui proiect, Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va dispune, pe lângă secțiile cu paturi și săli de tratament, de șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică și sală de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe și un punct

farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare. Valoarea proiectului se ridică la 194 de milioane de lei, iar suma aprobată pentru finanțare prin PNRR este de 184 milioane de lei.

“Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia - relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființarea compartimentului cardiologie intervențională.” Prin acest proiect, cel mai mare spital din județul Alba va avea o nouă și modernă secție de Oncologie și un compartiment de Cardiologie intervențională. Bugetul total este de 233 milioane de lei, din care 221 provin din PNRR.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu