Gratulări pentru apicultorii mureșeni

Distribuie pe:

Zilele trecute, la sediul Asociație Crescătorilor de Albine din București, în Sala Festivă a Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură, a avut loc Consiliul Național (Forumul Conducător) al membrilor Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), cu participarea președinților filialelor județene, a directorilor societăților comerciale apicole și a delegaților de la ICDA și Complexul Apicol cu următoarea Ordine de zi: Informare privind activitatea ACA România în anul 2022; Raportul Comisiei de Cenzori; Ratificarea Hotărârilor Comitetului Director și descărcarea de gestiune pentru activitatea anului 2022; Aprobarea Proiectului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 pentru ACA România, filialele județene și Societățile Comerciale; Diverse.

Inginer, Ioan FETEA, președinte ACA România, a prezentat aspecte din activitatea Asociației în anul 2022, cea mai veche Asociație profesională din țară. A amintit despre dezinteresul manifestat de guvernanți privind sectorul apicol din România, problemele grave privind valorificarea producției apicole interne din Ucraina și China, lipsa unor controale privind originea și calitatea mierii de albine oferite de Supermarketuri din România.

Cea mai gravă problemă care îngrijorează apicultorii este legată de tratamentele fitosanitare și apariția în stupine a virusului paraliziei albinelor, pentru care nu există niciun tratament, singura soluție pentru prevenirea îmbolnăvirilor, a mortalității, fenomen alarmant în toate țările europene și America, fiind igiena și hrănirea sănătoasă a familiilor de albine. Pentru salvarea patrimoniului apicol al României și a biodiversității, un sprijin complet din partea statului prin acordarea ajutorului de minimis, promis de ministrul Petre DAEA, în 2022, dar uitat, din nu se știe ce motive.

În partea a doua a întâlnirii s-au acordat distincții filialelor și Societăților Comerciale pentru anul 2022. ACA Mureș și S.C. Apicola SRL Mureș au înregistrat și în anul 2022 rezultate remarcabile, fiind gratulate cu Diplomă de Merit, locul 3 pe țară, iar S.C Apicola SRL, tot locul 3 și o plachetă. Conducerea ACA România a transmis apicultorilor mureșeni sincere felicitări pentru meritul de a fi în ultimii ani pe primele locuri din țară la capitolul rezultate economice, și organizarea de activități informative în rândul apicultorilor.

V.B.B.

Lasă un comentariu