S.O.S.! “PĂDURILE NIMĂNUI”!

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni, organizația de mediu WWF (World Wild Fund) România a lansat Campania “Salvează Pădurile Nimănui. Te salvezi pe tine”, prin care își propune identificarea pădurilor lăsate de izbeliște, precum și constituirea cadrului legal care să le protejeze, se arată într-un comunicat dat publicității.

În speță, este vorba de aproximativ 500.000 de hectare de păduri (reprezentând 7% din totalul suprafețelor împădurite ale României) relativ tinere, crescute, în ultimele decenii, pe locul fostelor pajiști neîntreținute, păduri care se găsesc în preajma apelor curgătoare, la marginea terenurilor agricole sau pe terenuri la mare altitudine.

“Politica Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii acestor terenuri, prin scheme de plăți directe, să defrișeze aceste păduri fără a crea nimic în schimb. Prin urmare, Pădurile Nimănui pot fi tăiate oricând și, de cele mai multe ori, acest lucru se vede. Circa 25% dintre tăierile pe care noi le vedem din satelit au loc aici. În aceste condiții, este cu atât mai important ca Pădurile Nimănui să intre urgent în atenția autorităților și să fie administrate într-un cadru legal coerent și solid”, arată inițiatorii campaniei: “Deși aceste păduri reprezintă un dar al naturii, noi le tratăm ca pe un blestem. Se încurajează defrișarea lor, fără a urmări ulterior reamenajarea pajiștilor și, astfel, rămân în urmă suprafețe întregi părăginite. Dorim să avem păduri și, când acestea apar, le defrișăm ca să păstrăm aparențele unor pajiști întreținute. Avem nevoie de politici coerente la nivel național în care să stabilim ce ne dorim și cum putem realiza aceste obiective”, declară Radu Melu, manager național al departamentului de păduri la WWF România.

Pentru a salva Pădurile Nimănui se impun identificarea lor pe hartă - prin analiza imaginilor din satelit - și alinierea politicilor de compensare și de protecție, în așa fel încât proprietarii lor să fie motivați să le păstreze și să le ocrotească.

Cei care doresc să facă un bine acestor păduri extrem de vulnerabile pot dona, lunar, 4 euro, trimițând cuvântul “PANDA” la numărul scurt 8864. De asemenea, pentru o înțelegere completă a situației dramatice a Pădurilor Nimănui, WWF România a realizat două materiale video, care pot fi accesate pe adresa wwf.ro.

“Dacă identificăm și protejăm Pădurile Nimănui, vom asigura continuitatea a 500.000 de hectare de pădure. În caz contrar, aceste suprafețe împădurite dispar și costurile de reîmpădurire vor fi uriașe: pentru a reîmpăduri 500.000 de hectare ar costa 5 miliarde de euro și ar dura, în ritmul în care s-a împădurit până acum, 500 de ani” atrag atenția reprezentanții organizației de mediu citate. (I.S.) 

Lasă un comentariu