Producția de grâu a României a scăzut cu aproape 18%

Distribuie pe:

În anul 2022 s-a înregistrat o scădere a suprafețelor și a producției la principalele culturi vegetale, comparativ cu anul anterior, rezultă din datele (provizorii) publicate, la finele săptămânii trecute, de Instituitul Național de Statistică (INS).

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 3%, iar producția cu 32,2%, respectiv cu 8,9 milioane de tone, de la 27,79 milioane de tone raportate în 2021, la 18,84 milioane tone în 2022, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar. În ce privește producția de grâu, România a obținut anul trecut 8,55 milioane de tone, în scădere cu aproape 18% (1,875 milioane de tone) față de cele 10,43 milioane de tone obținute în 2021.

Scăderi ale suprafeței cultivate și ale producției s-au înregistrat și la cartofi, legume, vii pe rod (struguri), fructe din livezi.

Comparativ cu statele europene, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată cu porumb și pe locul doi la producția realizată, după Franța; pe locul cinci la suprafața cultivată cu grâu, după Franța, Germania, Polonia și Spania, și pe locul patru la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia; pe locul șase la suprafața cultivată cu cartofi, după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia, și pe locul nouă la producția realizată, după Germania, Olanda, Franța, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu