Religii și tradiții spirituale

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cea mai răspândită carte din lume, care se referă la scripturile sacre din creștinism și iudaism. Pentru creștini reprezintă cartea de căpătâi a religiei - Personaj din Cartea Genezei și Coran care, potrivit mitului creației, a fost creat de Dumnezeu “după chipul și asemănarea sa”, în ziua a șasea a creației, perechea lui fiind Eva. 2) Papă al Romei și Cap al Bisericii Catolice între 222 și 230 d.H. căruia legenda îi atribuie creștinarea multor păgâni, considerat tradițional Martir, beatificat și sărbătorit anual la 19 mai - Pâine nedospită pe care catolicii o folosesc la împărtășanie. 3) Acordul dat de miri în biserică la căsătorie - “Zee Cine Awards” (acronim) - Angajament la turci. 4) Stat secular din sudul Asiei având ca religie majoritară Hinduismul, care conține o serie de zeități, dar în manifestarea uneia supreme numite Brahman - Comunitate religioasă desprinsă dintr-o religie mare (creștinism, iudaism, budism etc.), formând practic un cult independent bazat pe o doctrină proprie. 5) Postav aspru de lână de culoare închisă, țesut de obicei în casă, din care se confecționează haine țărănești și rase călugărești - În centru la Teba! 7) Castă și populație în statul indian Uttar Pradesh a cărei membrii au îmbrățișat Hinduismul și Sikhismul - Considerarea credincioșilor în raport cu Păstorul (preotul) - Personificare a “Intelectului” în mitologia egipteană, născută dintr-o picătură din sângele Zeului Soarelui Ra. 8) Cartea sacră a tuturor musulmanilor, ce cuprinde revelațiile făcute de Dumnezeu (Allah) Profetului Mohamed, direct în limba arabă - Măsura Arhanghelilor! - Margini de safir! 9) Religie avraameică monoteistă, a doua din lume în ceea ce privește numărul de adepți, după creștinism, bazată pe Coran. Sensul general al religiei este pace și supunere totală față de Allah, Creatorul tuturor lucrurilor - Denumirea zeilor mari în religia ancestrală hawaiiană. 10) Adepți ai unei doctrine care se bazează pe negarea existenței lui Dumnezeu și a oricărei divinități. 11) Călugăriță de origine albaneză, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în anul 1979, canonizată de Biserica Catolică (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Religie și filozofie orientală cu origini în India secolului al VI-lea, bazată pe învățăturile gânditorului indian Gautama Siddartha. Aparține grupului de religii dharmice alături de Hinduism și Jainism - Ieșirea din Islam! 2) Republică islamică din Asia, cunoscută și ca Persia, cu o religie majoritar musulmană șiită. Vechea religie oficială a Persiei era însă Zoroastrianismul, religie monoteistă cu zeul suprem Ahura Mazda (Lordul Suprem) - Unitatea mistică a celor trei ipostaze divine în religia creștină: Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul și Duhul Sfânt. Aceeași denumire este folosită pentru crucile de la răspântii. 3) Barbu Bisericeanu - Primii Deiști! - Ateliere de producție textilă din Praga, Cehia. 4) Chivoturi - Nume sârb. 5) Civilizație misterioasă din America de Sud, pe crestele Anzilor din Peru, cu o religie politeistă, cei mai importanți zei fiind: Inti, Zeul Soarelui, Viracocha, Creatorul și Susținătorul lumii, și Pachacamac, Creatorul și Păstrătorul lumii, cărora le aduceau jertfe, mai rar umane - În practica religiei creștine, persoană care ține pruncul în brațe în timpul săvârșirii ritualului Botezului și care devine astfel rudă cu familia respectivă (fem.). 6) Prințesă japoneză a perioadei Heian - “Maning-Test Theory” (acronim). 7) Legislație islamică, inițial unica sursă a dreptului tuturor statelor arabe și musulmane, bazată pe de o parte pe învățăturile Coranului, iar pe de altă parte pe Sunna, tradiție inspirată din povestirile despre viața Profetului Mohamed - Cămașă tradițională românească cu motive florale, uneori cu cruci, când au o semnificație profund religioasă de apărare împotriva tuturor relelor. 8) Populație care a trăit pe actualul teritoriu al Mexicului, cu o religie politeistă bazată pe sacrificii umane, din credința că Huitzilopochtli, Zeul Soarelui, cerea sânge uman pentru a se ridica în fiecare zi (pl.) - Zeu egiptean reprezentând o personificare a Soarelui, al cărui simbol este un disc cu un punct înăuntru. 9) Cântăreț bisericesc - Angela Sântean - Preot care a primit cadou o balenă de la fiul Zeului Mării Tangaroa, în mitologia Maori. 10) Zeița Soarelui în mitologia japoneză, considerată inventatoarea țesutului și a tehnicilor de cultivare a orezului și grâului. Cel mai mare altar închinat acesteia este Marele Sanctuar de la Ise în Insula Honshu și este sărbătorită în fiecare an, la 17 iulie, în toată țara, prin procesiuni de stradă. 11) Una din cele mai importante două epopei ale Indiei antice, scrisă în limba sanscrită, constituind textul major al Hinduismului. Epopeea este structurată pe patru scopuri principale ale oamenilor: Intenție, Satisfacție, Obligație și Eliberare și încearcă să explice relația dintre individ, societate și lume, raportat la activitățile Karmei.

Dicționar: TAAH, ROR, SAA, AKUA, ORSEI, PRALIC, ITO, KAE.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Odă soarelui”, apărut în 1 aprilie 2023:

VLAHUTA, LEC, IORGA, RE, MA, ECO, THAXTER, R, LI, UB, ARM, UJ, MAG, RUSE, AR, SOLO, ON, EP, RA, EMONS, ROBU, AMAN, Y, AN, SAH, NOEL, SICILIA, RSV, MAHABHARATA.

Lasă un comentariu