SCJ Mureș, singurul spital public care oferă îngrijiri la domiciliu

Distribuie pe:

Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș este singurul din județ care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii de îngrijire la domiciliu. Există o serie de servicii medicale gratuite, decontate de casa de asigurări, precum și servicii contra-cost.

“Scopul îngrijirilor medicale la domiciliu este ca pacienții să beneficieze de servicii de calitate, corespunzătoare și adecvate nevoilor individuale, într-un mediu familiar, adaptate nevoilor personale, astfel încât durata spitalizării să fie redusă, sau chiar amânată/temporizată uneori”, se arată în descrierea serviciilor pe pagina de internet a spitalului. Aceste servicii medicale de calitate sunt oferite de cadre medicale specializate.

De aceste servicii poate beneficia orice asigurat care are recomandare de îngrijiri medicale la domiciliu din partea medicului de specialitate din ambulatoriu, medicului de familie, medicului de specialitate de spitale, la externarea pacientului sau a unui medic aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Cei care solicită acest tip de serviciu vor trebui să întocmească un dosar. Mai multe amănunte privind documentele necesare și pașii de urmat sunt disponibile pe pagina de internet a spitalului spital judetean mures.ro, accesând butonul “SECȚII”, iar aici selectând “Îngrijiri medicale la domiciliu”. Informații privind procedura de urmat pot fi obținute și telefonic la numărul 0720-549.198, sau pot fi solicitate prin email la ingrijiri@spitaljudeteanmures.ro.

În ceea ce privește serviciile medicale paliative, destinate mai ales pacienților aflați în stare gravă, în stadii terminale, SCJ Mureș a fost selectat de Ministerul Sănătății ca centru pilot, urmând ca în curând să fie implementat și acest serviciu.

“Suntem singurul spital public care avem serviciul de îngrijiri la domiciliu. Pe lângă aceasta, am fost selectați și ca centru-pilot pentru îngrijiri paliative la domiciliu, pe care încercăm să-l dezvoltăm. Este un program în care participă Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, câteva ONG-uri și opt centre din țară, printre care și Târgu Mureș, având în vedere că noi avem o experiență pe îngrijiri la domiciliu. Paliația se referă și la bolnavii care ajung în stadii de paliație, bolile generative, bolile cronice, în final, pot ajunge în stadii de paliație și prin acest program se va încerca să se dezvolte, la nivel național, un program de îngrijiri paliative la domiciliu, pe care toate țările civilizate îl au și îl promovează spre binele pacientului (...) În acest proiect sunt implicate mai multe instituții, sunt fonduri europene care au venit la nivelul Ministerului Sănătății și se discută foarte mult pe tariful pe caz, pondere pe caz. Este un program pilot care urmează să fie implementat”, a declarat managerul SCJ Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, pentru Agerpres. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu