După aderarea Finlandei la NATO, Rusia anunță “contramăsuri”

Distribuie pe:

Aderarea Finlandei la NATO ar putea determina Rusia să-și sporească arsenalul nuclear staționat în Cercul polar, avertizează analiștii.

Spre furia Moscovei, țara nordică s-a alăturat, oficial, marți, celei mai mari alianțe militare din lume, devenind cel de-al 31-lea membru al acesteia într-o realiniere istorică a sistemului de apărare al Europei, proces stimulat de invazia ilegală a Ucrainei de către Vladimir Putin.

Schimbarea strategică a Finlandei - care a pus capăt deceniilor de nealiniere militară - a dublat lungimea graniței terestre a alianței conduse de SUA cu Rusia și a atras un avertisment furios din partea Kremlinului, care amenință cu unele “contramăsuri”.

Deși nu au specificat care ar putea fi acestea, oficialii de la Kremlin au declarat, marți, că avioanele de război din Belarus au fost modernizate pentru a transporta focoase nucleare rusești, iar Putin a avertizat că intenționează să staționeze arme nucleare tactice în zonă.

De asemenea, analiștii atrag atenția că liderii agresivi ai Moscovei vor vedea aderarea Finlandei la NATO ca pe o amenințare pentru Peninsula Kola, unde bazele militare rusești găzduiesc cea mai mare concentrare de arme nucleare din lume, inclusiv submarine cu capacitate nucleară - mai precis, în orașul Murmansk.

În octombrie 2022, rapoartele norvegiene notau că Rusia a desfășurat și bombardiere capabile să transporte arme nucleare în Peninsula Kola. Imaginile din satelit au părut ulterior să confirme o creștere a numărului bombardierelor staționate în regiune.

Scriind pentru site-ul de securitate War on the Rocks, Heli Hautala, diplomat finlandez, și Nicholas Lokker, de la Centrul pentru o nouă securitate americană, au avertizat că, odată Finlanda intrată în NATO, Rusia va considera flancul de nord-vest ca fiind vulnerabil.

“Armele nucleare vor avea o importanță mai mare în strategia rusă până când țara își va putea reconstitui forțele”, care deocamdată au fost deviate către eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, scriu analiștii.

“Pe măsură ce Rusia încearcă să facă față amenințării aparent crescute din nordul Europei, în timp ce armata sa rămâne concentrată în altă parte, este probabil ca Moscova să intensifice semnalizarea nucleară agresivă în regiune”, adaugă cei doi în analiza lor.

“Orice infrastructură nouă a NATO din Suedia și Finlanda - cum ar fi aerodromuri modernizate, facilități de informații sau, cel mai important, arme nucleare - nu va face decât să intensifice postura agresivă a Rusiei”, afirmă Hautala și Lokker.

Pe lângă extinderea mai aproape de Peninsula Kola, granițele NATO sunt acum mai aproape și de cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, scriu ei.

Această extindere ar putea fi, de asemenea, percepută ca o amenințare pentru exercițiile navale rusești din Marea Baltică, precum și pentru exclava Kaliningrad - care va fi în curând înconjurată de statele membre NATO, mai notează cei doi.

Aderarea la NATO este semnificativă atât din punct de vedere simbolic, cât și strategic. Din punct de vedere militar, ar permite NATO să întărească statele baltice (membre NATO Estonia, Letonia și Lituania) din nord, în cazul unei invazii rusești.

În ceea ce privește semnificația simbolică, Hautala și Lokker citează un avertisment al lui Putin, lansat în 2016: “Acum când ne uităm peste graniță, vedem un finlandez de cealaltă parte”, a spus Putin la acea vreme. “Dacă Finlanda se alătură NATO, vom vedea un inamic”. (sursa - dailymail.co.uk.)

Ileana Sandu

1 comentariu

  1. Fuzzy 7 aprilie, 2023 at 08:54 Răspunde

    Aderarea Finlandei la NATO reprezinta o schimbare majora a sistemului de aparare european si avand in vedere ca guvernul rus a recunoscut ca provocarea sa va fi marita in urma acestei schimbari, este foarte posibil ca el sa isi intensifice arsenalul nuclear stationat in Cercul polar. Trebuie sa monitorizam cu atentie acest lucru pentru a ne asigura ca nu vor fi promovate politici care afecteaza in mod dramatic captului teritorii.

Lasă un comentariu