Dorin Florea: “Fermierii români acum au nevoie de o strategie națională ce trebuie urmată de toți politicienii”

Distribuie pe:

Dorin Florea, fostul primar al municipiului Târgu Mureș, consideră nejustificate reacțiile unor oficiali împotriva protestului fermierilor care a dus la blocarea circulației cu peste 200 de tractoare, arătând că politicienii români se comportă de parcă România ar avea o experiență capitalistă de câteva sute de ani.

“Protestele fermierilor români sunt pentru a scoate la iveală o situație mult mai gravă decât pare de fapt, pentru a nu știu cât oară, superficialitatea și amatorismul nepermis al guvernanților români, învățați doar să reacționeze zgomotos și incompetent, incapabili să analizeze și să prevină situațiile grave apărute. Nu se dorește sub nicio formă și în niciun fel să se înțeleagă perioada istorică pe care o traversăm. Ne comportăm de parcă am avea un parcurs în capitalism de sute de ani. Copiem și adoptăm măsuri de afară și de la unii care au experiență istorică în domeniul economiei de piață și nu vrem să traducem aceste acțiuni prin realitatea românească, care ne copleșește pe zi ce trece”, a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Florea. Potrivit acestuia, agricultorii români traversează cea mai grea perioadă, pentru că și-au însușit un parcurs foarte greu, fiind la prima generație de capitaliști și au responsabilitate uriașă.

“Se confruntă cu grave probleme ivite, atât cu creditele, cu garantarea produselor, cu achiziționarea lor, cu desfacerea lor, nemaivorbind de asigurarea recoltelor. Unele țări din jurul nostru, tot cu experiență ca noi, au reușit prin politici clare privind comportamentul și atitudinea cooperantă cu multinaționalele, au dezvoltat rețele naționale privind procesarea și desfacerea produselor autohtone și, chiar mai mult, au făcut o educație serioasă a populației pentru produsele autohtone. Fermierii români acum au nevoie de o garanție și de o strategie națională ce trebuie urmată de toți politicienii, nu să-i lăsăm pradă concurenței cu cei care au o experiență de sute de ani și pentru care o situație intempestivă apărută, ca acum, nu-i afectează atât de mult și nu-i scoate definitiv de pe piață”, a afirmat fostul primar.

Dorin Florea crede că dacă se dorește capitalism în România și economie de piață, se impune ca sectorul agricol să fie considerat o prioritate. “Problema României este că nu avem o strategie cu multinaționale, dar nici cu grâul venit din Ucraina. Polonia le-a zis foarte clar: da, nicio problemă, grâul vostru poate trece prin Polonia, dar nu rămâne un grăunte în Polonia”, a subliniat Dorin Florea.

Peste 200 de tractoare au blocat, vineri, circulația în municipiul Târgu Mureș, în timpul unui protest al fermierilor împotriva prețurilor de dumping practicate prin desfacerea produselor agricole ucrainene, precum și împotriva prețurilor la produsele lactate și la lapte practicate de lanțurile de magazine. (Agerpres)

Lasă un comentariu