Ne bazăm, în continuare, pe importuri

Distribuie pe:

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit semnificativ estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,1%, cât estima în toamnă, până la 2,4%, potrivit datelor cuprinse în cel mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională și citat de Agerpres.

Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 4,8% în 2022, până la unul de 2,4% în 2023, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,7%.

În ceea ce privește inflația, FMI prognozează că România va înregistra în acest an o creștere medie anuală de 10,5%, după un avans de 13,8% înregistrat în 2022. Ritmul de creștere a prețurilor va încetini semnificativ abia în 2024, când se va situa la 5,8%.

Prin urmare, economia României va continua să aibă mari probleme să poată satisface necesarul consumului intern, așa încât va trebui să ne bazăm tot pe importuri.

Stresul din sectorul financiar ar putea să crească și să se extindă, ceea ce ar afecta economia reală prin deteriorarea condițiilor financiare și obligând băncile centrale să își reconsidere politica monetară.

În plus, războiul din Ucraina ar putea să se intensifice și să conducă la creșteri de prețuri la alimente și energie.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu