Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Sprijin financiar pentru grâul depozitat

Distribuie pe:

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat, luna aceasta, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei, care prevede măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România. Se pun astfel la dispoziția Bulgariei, Poloniei și României ajutoare din partea UE în cuantum total de 56.300.000 euro pentru instituirea unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase. Din suma totală alocată, România a primit 10.050.000 euro, valoare suplimentată din bugetul național cu încă 10.050.000 euro. Sprijinul financiar se acordă producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spații de depozitare proprii sau la terți, a producției proprii de grâu din recolta anului 2022.

Valoarea unitară a grantului, prin raportarea sumei totale alocate schemei la cantitatea depozitată și comunicată fiecărui centru județean, este stabilită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obținută din înmulțirea grantului unitar stabilit de APIA cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022 depozitată de către acesta la 1 februarie 2023.

Pot beneficia de sprijinul de urgență producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare; producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, societățile comerciale organizate în conformitate cu Legea nr.31/1990 privind societățile comerciale, republicată, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea nr.566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare.

Solicitarea poate fi depusă de producătorii agricoli la centrele locale/județene APIA, unde au depus cererea unică de plată 2022.

B.V.

Lasă un comentariu