Proiect: Foștii securiști riscă să rămână fără pensia de serviciu

Distribuie pe:

În ședința de marți, 18 aprilie 2023, Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege care modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității și a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

În proiectul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), se propune ca angajații și colaboratorii Securității să nu mai beneficieze de pensia de serviciu, acordată militarilor în baza legii.

“CNSAS inițiază, din oficiu și de îndată, acțiuni în constatarea calității de lucrător al Securității pentru persoanele care, având calitatea de ofițer, subofițer sau angajat civil al Securității sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, au desfășurat activități prin care au vizat suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Propunem modificări care elimină caracterul discriminatoriu și aleatoriu al verificării foștilor ofițeri de Securitate și Miliție, așa cum este aceasta reglementată de OUG Nr. 24/2008”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul prevede că “nu beneficiază de pensia de serviciu, acordată militarilor în baza legii, lucrătorii Securității, adică persoanele care, având calitatea de ofițer, subofițer sau angajat civil al Securității sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, au desfășurat activități prin care au vizat suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a căror calitate a fost constatată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

Atenție! Proiectul de lege trebuie dezbătut și în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Lucreția Pop

Lasă un comentariu