Performanță rară la Institutul Inimii din Târgu Mureș: Două transplanturi de cord în doar 24 de ore!

Distribuie pe:

Așa cum anunțam în ediția noastră de ieri, revenim cu detalii privind intervențiile de transplant de cord care au avut loc la Târgu Mureș. Este vorba despre două transplanturi realizate într-un interval de doar 24 de ore, astfel că în 2023 s-a ajuns la patru proceduri realizate la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT, prof. dr. Horațiu Suciu, a anunțat, miercuri seara, efectuarea celor două transplanturi în decurs de o zi, fapt considerat extrem de rar. “Am avut două intervenții de transplant cardiac în 24 de ore și ne bucurăm pentru acest lucru, pentru că știm cu toții problematica transplantului și lipsa de organe, în primul rând, și faptul că, din păcate, foarte puțini români ajung să fie transplantați, nu doar pentru inimă, vorbesc în general de transplantul de organe solide. Deci ne bucurăm că am reușit în timp scurt să obținem două inimi bune pentru doi pacienți de-ai noștri”.

Prof. dr. Horațiu Suciu: Săptămâna luminată a adus viață la Târgu Mureș

“Un pacient clujean, în vârstă de 30 de ani, era internat de două luni la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la IUBCvT Târgu Mureș. Am încercat diferite variante care să îi amelioreze starea, însă parcă nu se arăta soluția salvatoare. A venit însă în marțea de după Paști. Un donator de 53 ani aflat în București este cel de la care a fost prelevat cordul care i-a dat tânărului clujean speranța și viața”, a transmis prof. dr. Horațiu Suciu miercuri seara, referitor la prima intervenție de transplant. “Menționez că acest tânăr în vârstă de 30 de ani a fost de multe ori spitalizat și în institutul Inimii din Cluj și în institutul nostru. A fost și pe o circulație de asistare o perioadă destul de îndelungată și practic a fost o șansă deosebită faptul că a primit această inimă. Și ne bucurăm să vă spunem că evoluția este bună, bineînțeles ținând cont și de starea gravă în care a fost. Suntem mulțumiți de evoluție”, a mai spus prof. dr. Horațiu Suciu. Donatorul se afla în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral.

Apreciatul medic târgumureșean a precizat, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, cum s-au derulat evenimentele și în cazul celei de a doua intervenții, de miercuri: “stăteam, după transplant, în biroul meu de la Institut, bucuros că zilele acestea au fost într-adevăr bune, măcar pentru un om din 8 miliarde. Și a sunat telefonul… Un accident de la Baia Mare provocase decesul unei fetițe de 16 ani. Cumplită, de neînchipuit durerea familiei, care a avut bunătatea de a-și transforma tragedia în viață. Și astfel, o domnișoară de 24 de ani (din București - n.r.) a primit astăzi (miercuri - n.r.) mai tânărul cord. Ea este absolventă de Medicină și până acum câteva ore nu își alesese specializarea pentru Rezidențiat. Nu știu care va fi până la urmă aceasta, dar sigur ea va fi medic și va salva alte vieți”.

În cazul primului transplant, inima a ajuns la Târgu Mureș cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, iar în cel de al doilea caz cu un elicopter SMURD.

Miercuri seara, după cea de a doua intervenție, prof. dr. Horațiu Suciu a declarat presei că: “ne bucurăm că suntem la capătul a 24-30 de ore de intensă activitate, dar nimic nu este prea mult dacă la sfârșit ne bucurăm de succes, mai ales pentru pacienți, a căror perspective erau foarte sumbre. Categoric, transplantul cardiac este singura soluție de vindecare a pacienților aflați în stadiu avansat de insuficiență cardiacă. Bineînțeles că există tot felul de tratamente, de medicamente noi introduse. Există și soluții temporare, dar nimic nu poate să înlocuiască transplantul cardiac, fiind singurul care poate oferi vindecarea propriu-zisă a acestor pacienți. Avem pacienți care supraviețuiesc deja de 23 de ani. Acest lucru ne face să credem că facem bine ceea ce facem”.

Mama tinerei receptoare: Îmi doresc ca noi, românii, să reușim să învățăm să donăm organe și să-i ajutăm pe cei care au nevoie de o nouă șansă la viață

Mama tinerei de 26 de ani din București, care a primit inima fetei decedate din Baia Mare, a stat de vorbă cu jurnaliștii, după realizarea transplantului. Ea a spus că boala tinerei a fost descoperită în ianuarie 2021. După o criză severă și un AVC, aceasta și-a revenit, ajutată de medicii de la Spitalul Universitar din București. Între timp a absolvit facultatea de medicină și a început rezidențiatul. Anul acesta, la sfârșitul lunii martie, o nouă criză a făcut ca tânăra să fie internată. După ce medicii din Capitală au stabilizat-o, ea a ajuns la Institutul Inimii din Târgu Mureș, în 11 aprilie.

“Vreau să-i mulțumim familiei care a avut bunătatea să dăruiască inima copilului lor drag fetiței noastre. Îmi doresc ca noi, românii, să reușim să învățăm să donăm organe și să-i ajutăm pe cei care au nevoie de o nouă șansă la viață. Până acum nici noi nu am văzut durerea din jurul nostru, nu am înțeles nevoia celor aflați în suferință. Românii să învețe să doneze organe. Miracole se întâmplă. Nu le cunoaștem noi, dar există. Medicii fac miracole. Trebuie să-i ajutăm”, a spus mama tinerei receptoare. (D.B.)

Lasă un comentariu