România nu va interzice importul sau tranzitul cerealelor din Ucraina

Distribuie pe:

Daea anunță, însă, că va sigila transporturile și va face controale de pesticide în vamă

România sigilează transporturile ucrainene de cereale și Autoritatea Sanitar-Veterinară va face controalele pentru pesticide direct în vamă. Asta l-a informat ieri ministrul Petre Daea pe omologul său ucrainean.

Petre Daea a avut o discuție în format online cu ministrul Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor noștri, ca urmare a comerțului cu cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. La discuții a participat și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

“În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene.

Ministrul Daea a reiterat că România, ca stat membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale”, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii, preluat de Agerpres

Totodată, Petre Daea i-a cerut ministrului ucrainean să găsească rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale, floarea-soarelui și rapiță către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români.

“De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi, România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, și nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE”, adaugă sursa citată.

Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii Agriculturii din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia către Comisia Europeană “pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță”.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, astăzi, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți.

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările aflate la granița cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a anunțat, miercuri, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Ministrul Daea face apel la susținerea Guvernului: Nu mă lăsați singur, că sunt multe puști pe mine, văd!”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat că un grup de specialiști urmează să finalizeze, joi, măsurile de securizare pentru produsele ucrainene care tranzitează teritoriul României.

Petrea Daea a precizat că la nivelul Ministerului Agriculturii, reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanțelor și ai ANSVSA lucrează la un mecanism tehnic privind culoarul de tranzit al grânelor.

“În condițiile în care porțile de intrare la cele patru state au fost închise, mă aștept ca acest import de cereale să se îndrepte către România. Și am venit cu două măsuri care sunt legitime, necesare, în consonanță cu normele europene și niciodată în afara lor. Și anume, să facem de data asta verificarea tehnică calitativă direct la vamă... Că te aștepți acum, în condițiile în care Slovacia a avut acest semnal de creștere a nivelului de pesticide, de ce nu eu, România, să nu mă adaptez, în condițiile în care a fost acolo? Al doilea lucru pe care ni l-am propus este acela de a monitoriza transporturile pe teritoriul României care au altă destinație, cu alte cuvinte culoarul de tranzit”, a afirmat el în debutul ședinței de guvern.

El a făcut apel la susținerea Executivului, menționând că sunt “multe puști” care l-ar viza.

“Toate aceste chestiuni sunt bine puse la punct și vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur. O pot duce, dar...”, a spus Daea.

“Presupun că până acum nu v-ați simțit singur, în toată...”, a intervenit premierul Nicolae Ciucă, râzând.

“Nu, până acum nu, dar v-am rugat...”, a adăugat Daea.

“Nici de aici înainte, domnule ministru, nu o să fiți”, l-a asigurat premierul.

“Păi, să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine, văd”, a mai spus Petre Daea.

Ministrul a făcut referire și la hotărârea pe care Guvernul o va aproba în ședința de joi, privind alocarea a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri.

“Ieri am dat drumul la actul normativ și v-am rugat și pe dumneavoastră să îmi dați posibilitatea ca să fie avizat rapid, în așa fel încât în Monitorul Oficial să apară astăzi. Apare astăzi. Nu întârziem un minut. Păi, nici pe linia de front nu se acționează chiar așa. Ducem acești bani - în 15 zile avem soluția juridică pentru a-i distribui - numai pentru cei care au în depozite grâu la 1 februarie și numai pentru o singură cultură, pentru grâu. Urmând ca sumele care vor fi repartizate din acea sumă totală, care vine tot din rezerva de criză de o sută de milioane, să o procesăm pe această direcție, având posibilitatea legală să vedem ce soluții putem găsi din acest punct de vedere, că 200% putem crește prin bugetul național”, a explicat el.

Ministrul Agriculturii a precizat că miercuri a participat la o videoconferință cu omologul ucrainean, cu miniștrii din țările aflate în proximitatea războiului, precum și cu comisarii europeni din domeniul agriculturii și al comerțului.

Ministrul Agriculturii a menționat că se poartă negocieri privind lista produselor care vor fi obstrucționate la import. Astfel, reprezentanții Comisiei Europene au propus patru astfel de produse, iar România a susținut și includerea făinii de porumb și a celei de grâu.

“Țările celelalte au propus și alte produse. În total s-a extins această listă la zece produse, pe care Comisia la procesează și a rămas să ne punem de acord”, a mai spus el.

Lasă un comentariu