Românii, mai atașați de familie decât de prieteni

Distribuie pe:

Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, cei mai mulți europeni au ajuns să își întâlnească familia lărgită doar cu ocazia sărbătorilor, în jurul mesei și al obiceiurilor care țin de ele. În restul anului, frecvența contactelor cu familia variază și chiar apar diferențe mari, în funcție de zonele Europei. La fel se întâmplă și în ceea ce privește contactele cu prietenii.

Românii se situează undeva la mijloc, nici prea-prea, nici foarte-foarte, însă pentru ei primează familia în fața prietenilor.

Eurostat consideră că românii nu sunt niște europeni prea sociabili, dar nici nu sunt la coada clasamentului. Astfel, 23% dintre ei sunt în contact zilnic cu familia, 32% țin legătura săptămânal și 34% sunt în contact lunar, însă peste 10% sunt în contact cu familia doar o dată pe an sau chiar mai rar de atât.

Când vine vorba despre legătura cu prietenii, cei mai mulți români sunt în contact cu ei săptămânal, dar avem, alături de polonezi, cel mai mare procent din Uniunea Europeană (aproape 10%), cu doar un contact sau cel mult două pe an cu prietenii.

Ciprioții sunt cei mai atașați de familie, peste 60% dintre ei ținând zilnic legătura cu membrii familiei sau cu rudele mai îndepărtate. Dar ciprioții nu își neglijează nici prietenii, aproape jumătate dintre ei fiind în contact zilnic cu aceștia.

Germanii și suedezii preferă prietenii, în fața familiei, aproape 40% dintre suedezi și 34% dintre nemți vorbind zilnic cu prietenii lor. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu