Zece mii de ghiozdane pentru copiii care învață în școli cu predare în limba maghiară

Distribuie pe:

Uniunea “Rákóczi”, în colaborare cu susținătorii săi, a trimis 10.000 de ghiozdane școlilor maghiare de peste granițele Ungariei, motivându-și demersul prin faptul că, în această perioadă, în întregul Bazin Carpatic se desfășoară înscrierile în școli, astfel că dascălii vor putea să-i întâmpine pe copii și să le mulțumească părinților pentru decizia responsabilă pe care au luat-o în ce privește transmiterea și menținerea limbii și culturii maghiare.

Alegerea școlii pentru familiile maghiare de peste hotare nu se referă doar la școală și la învățătoare, ci și la identitatea copilului, la dăinuirea culturii maghiare și a comunităților maghiare, afirmă reprezentanții Uniunii.

Uniunea “Rákóczi” își desfășoară activitatea în sprijinul maghiarilor din țările Bazinului Carpatic și din întreaga lume, pe care îi sprijină încă din 1989, în așa fel încât limba maghiară, cultura maghiară și comunitățile maghiare să-și păstreze identitatea. De aceea, organizația acordă o mare importanță consolidării relațiilor dintre națiunile care trăiesc în Bazinul Carpatic, mai ales tinerilor.

Uniunea, cu sediul la Budapesta, are peste 28.000 de membri și peste 500 de organizații locale în tot Bazinul Carpatic, dintre care 300 sunt organizații de tineret care funcționează în licee, în centrul activității aflându-se încurajarea și sprijinirea familiilor în a alege școala cu predare în limba maghiară: “Avem convingerea că școlile cu limba de predare maghiară din Slovacia, Ucraina,

România, Serbia și Croația oferă copiilor cunoștințe suplimentare care îi vor ajuta să aibă succes în viața de adult. În aceste școli, elevii învață două limbi și se familiarizează cu două culturi, ceea ce îi poate ajuta ca, mai târziu, la universitate sau în activitatea profesională, să pornească la drum cu un avans semnificativ, datorat competențelor lingvistice și sistemului de relații dobândite. Fiecare părinte își dorește un viitor bun pentru copilul său, iar Uniunea “Rákóczi” recomandă alegerea școlii maghiare, atât pentru familiile maghiare, cât și pentru cele mixte sau în care ambii părinți aparțin populației majoritare”.

Uniunea oferă câte un ghiozdan de foarte bună calitate tuturor copiilor pe care părinții îi înscriu la o școală cu predare în limba maghiară, iar la începerea anului școlar, acordă și o bursă simbolică, în semn de mulțumire pentru decizia responsabilă luată de părinți.

Printre motivele care justifică alegerea unei școli cu predare în limba maghiară, Uniunea “Rákóczi” enumeră: în școlile maghiare, limba și literatura română sunt predate la fel ca în școlile românești; școala maghiară este cea mai bună alegere pentru copiii din familiile mixte și o alegere foarte bună chiar și pentru cei din familiile românești pentru că elevii pot dobândi toate cunoștințele despre limba română și cultura română pe care le-ar achiziționa și într-o școală cu predare în limba română; școala maghiară se află în localitate, este ușor accesibilă și îl învață pe copil, în afara limbii oficiale a țării, și limba unei țări vecine; școala maghiară înseamnă mai multe oportunități: din moment ce aici copilul învață două limbi și cunoaște două culturi, dobândește mai multe cunoștințe; limba și cultura maghiară pot fi învățate doar în școala maghiară.

Reprezentanții organizației afirmă că școala maghiară oferă cunoștințe competitive, copiii sunt așteptați în unități de învățământ bine echipate, iar cadrele didactice au o pregătire foarte bună, încât îi formează copilului o identitate sigură, ceea ce îl va ajuta să se simtă acasă, și în comunitatea sa mai restrânsă, și în cea mai extinsă, și astfel în întreg Bazinul Carpatic.

Pe lângă sprijin din partea statului român, elevii care merg la o școală cu predare în limba maghiară pot conta pe sprijin și atenție și din partea comunității maghiare. În plus, limba maghiară este deosebită și nu este una indo-europeană, prin urmare, are o mulțime de caracteristici care îi conferă celui ce o vorbește un avantaj în gândire și în aptitudinile de exprimare.

De asemenea, elevii au acces la programele derulate de Uniunea “Rákóczi”.

(surse - MTI, regi.rakocziszovetseg.org/magyar-iskolavalasztas/nyelvvalaszto/ro-mip)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu