Românii din Ucraina cer autorităților de la București să apere învățământul în limba română din zona Cernăuți

Distribuie pe:

“Mulți din România nu înțeleg asta. E durere când îți pierzi limba. Noi aici nu avem putere să facem ceva. Legea merge mai departe”

Unul dintre cei mai importanți lideri ai comunității românești din Ucraina, fostul primar al comunei Mahala, Elena Nandriș, cere autorităților române să se implice mai mult în apărarea intereselor populației de etnie română din regiunea Cernăuți, informează Agerpres.

Nandriș și-a manifestat îngrijorarea față de aplicarea noii Legi a învățământului, care prevede restrângerea drepturilor minorităților în școli. Actul normativ impune școlilor cu predare în limba minorităților, inclusiv în limba română, să introducă, treptat, ore în limba ucraineană.

“Eu cred că Guvernul României ar trebui să se implice mai insistent în apărarea limbii noastre române, pentru că noi o pierdem și nouă ne pare foarte rău. Noi iubim limba noastră, noi ne zbatem pentru limba noastră, noi o prețuim mai mult decât voi acolo. Noi am spus totdeauna: vrem să vorbim, vrem să cântăm și să ne rugăm în limba noastră. Noi vorbim în limba strămoșilor noștri de ani de zile. Astăzi sunt 551 de ani de când suntem români. Și acum, în câțiva ani, distrugem totul. Ne doare foarte mult. Mulți din România nu înțeleg asta. E durere când îți pierzi limba. Noi aici nu avem putere să facem ceva. Legea merge mai departe. Nu au cedat nicio literă din lege”, a afirmat Nandriș.

“Ni s-a pus problema, după lege, ca începând cu clasa a cincea să introducem obiecte (n.r. - materii) în limba ucraineană, în limita procentajului stabilit de lege și, începând de anul viitor, la clasa a cincea trebuie să avem obiecte în ucraineană cel puțin 20%”, a declarat directorul Liceului “Gheorghe Nandriș”, Ina Nica.

Lasă un comentariu