Eveniment - 8 mai 2023 - La Muzeul Etnografic “Anton Badea”, Reghin BASMUL VIU, morala naturală a psihicului

Distribuie pe:

Un nou proiect - reinterpretarea basmelor populare prin artă și comunicare!

La Muzeul Etnografic vom încerca să cunoaștem și să înțelegem mai bine, prin intermediul reprezentației scenice, a jocului de rol, personaje și acțiuni care se petrec în cele mai cunoscute basme populare (Fata moșului și fata babei, Prâslea cel voinic și merele de aur, Punguța cu doi bani etc.).

Scopul este deschiderea către universul popular, către înțelepciunea cuprinsă în mituri și în basmele populare vechi, cunoașterea lor, dezvoltarea creativității și a spontaneității, o înțelegere mai bună a problemelor din viața de zi cu zi, dezvoltarea flexibilității și a adaptabilității. (...)

Basmele și poveștile mitologice au o funcție vie, ele exprimă prin întâmplări, revelația spontană a psihicului inconștient, iar înțelegerea și interpretarea sunt diferite pe nivele de conștiință diferite.

Învățarea prin basm este autentică și presupune dezvoltarea unor capacități latente și a potențialului unic, fiind sugerată prin depășirea contrariilor, a contradicțiilor, exprimate în toate narațiunile populare, prin paradoxuri.

Basmele ridică problema binelui și a răului, una din frământările eterne și profunde ale omenirii și conțin o morală naturală, un ethos al purtării corecte, care duce la un final fericit în care purtările incorecte sunt sancționate.

Ele conțin un adevăr și vizează ceea ce este esențial, esența și nu realitatea faptelor sociale sau societatea la un moment dat, fiind în concordanță cu experiența reală și profundă a psihicului uman sunt întotdeauna actuale.

ROXANA MARIA MAN, manager

Lasă un comentariu