Convorbire telefonică Zelenski - XI Jinping

Distribuie pe:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, speră că va putea profita de influența Chinei în conflictul dintre Ucraina și Rusia, în urma unei conversații telefonice cu omologul său chinez, Xi Jinping, prima după începerea agresiunii ruse contra țării vecine în urmă cu 14 luni, relatează joi DPA.

“Există o oportunitate de a utiliza influența politică a Chinei pentru a reinstaura forța principiilor și a regulilor pe care ar trebui să se bazeze pacea”, a spus Zelenski, miercuri seară, în mesajul său cotidian adresat conaționalilor. “Ucraina și China, precum și marea majoritate a lumii, sunt interesate în egală măsură de puterea suveranității națiunilor și a integrității teritoriale”, a adăugat el.

Potrivit șefului statului ucrainean, discuția “lungă și destul de rațională” cu liderul chinez va da un impuls puternic relațiilor dintre Kiev și Beijing. “Evident, o parte esențială a conversației este reprezentată de opiniile noastre despre modalitățile de restabilire a păcii. Am prezentat formula ucraineană de pace, punctele sale specifice. Am convent să continuăm dialogul”, a mai spus președintele Ucrainei.

În timpul convorbirii telefonice, Xi Jinping și-a anunțat intenția de a trimite un emisar special în Ucraina și alte țări pentru a avea schimburi de opinii despre găsirea unei soluții politice la conflictul din Ucraina.

Presa chineză a relatat că Xi a avertizat în legătură cu pericolul escaladării nucleare în războiul din Ucraina.

Aceasta a fost prima conversație directă între Volodimir Zelenski și Xi Jinping de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în 24 februarie, anul trecut.

China îl susține pe președintele rus Vladimir Putin în acest conflict, poziție pentru care Beijingul și-a atras numeroase critici internaționale. (Agerpres)

Lasă un comentariu