Sunt mai mulți turiști decât localnici în insulele grecești: “Turismul trece la o formă în care managementul este în afara controlului comunităților locale”

Distribuie pe:

Sustenabilitatea turismului în insulele grecești este pusă sub semnul întrebării deoarece numărul de paturi turistice este de trei sau patru ori mai mare decât numărul rezidenților permanenți, relatează publicația Kathimerini, citată de News.ro.

Problema nu mai privește doar insulele foarte populare, precum Mykonos și Santorini, ci pare să fie concentrată și în Ciclade, inclusiv unele insule mici, care erau considerate cândva “destinații alternative” și unde problema este la fel de explozivă.

Problema este agravată și mai mult de închirierile pe termen scurt de tip Airbnb, cu înregistrări care variază de la sute la câteva mii pe multe insule.

“Turismul trece la o formă în care managementul este în afara controlului comunităților locale”, spune Harry Coccossis, profesor emerit la Universitatea din Thessaly.

La realizarea raportului au fost luate în considerare toate insulele, cu excepția Cretei și Evia.

Ceea ce reiese din analiza datelor este că pe cinci insule, paturile disponibile sunt de peste trei ori mai mari decât populația rezidentă.

Mykonos are 3,7 paturi per rezident, Santorini 3,42, Folegandros 3,16, Ios 3,07, Antiparos 3,03.

Aceasta înseamnă că, în vârful sezonului turistic, populația de pe aceste insule este de peste trei ori mai mare și asta fără să ia în calcul muncitorii și rezidenții generali, alții decât turiștii, care nu sunt rezidenți permanenți.

Alte șase insule au mai mult de două paturi per rezident (Skiathos, Serifos, Sifnos, Amorgos, Thassos și Sikinos).

(Sursa foto: Unsplash)

Lasă un comentariu