Grebenișu de Câmpie, tot mai aproape de cel mai așteptat proiect: apa pe câmpie

Distribuie pe:

Cea mai bună veste pe care au putut-o primi locuitorii din Grebenișu de Câmpie este, de departe, cea a finanțării lucrărilor de introducere a apei pe zona de Câmpie a județului Mureș. Este vorba despre magistrala de apă Grebenișu de Câmpie - Luduș care va asigura apa potabilă pentru întreaga zonă de câmpie în comunele Miheșu de Câmpie, Sânger, Șăulia, Tăureni, Zau de Câmpie și, bineînțeles, Grebenișu de Câmpie, urmând să deservească peste 10.000 de locuitori. Întregul proiect, de aproape 90 de milioane de lei, este împărțit în trei loturi: realizarea conductei de aduțiune, lucrări pe sistemele de alimentare cu apă (extinderea rețelelor existente, a rețelelor de distribuție) din comunele menționate mai sus și o altă lucrare de mare amploare care va fi efectuată doar în comuna Grebenișu de Câmpie - realizarea sistemului de gospodărire de apă, a conductelor de transport și a rețelei de distribuție, lucrare în valoare de aproape 20 de milioane de lei, din totalul alocat pentru acest proiect major. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă în proporție de 94% prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), bugetul național și bugetele locale. 6% va fi contribuția beneficiarilor. Iată că un proiect vital pentru această zonă a județului pe care nimeni nu-l mai credea realizabil este acum realitate.

Revenind la proiectele locale, l-am întrebat pe primarul Ștefan Gojman care au fost principalele realizări din 2020 și până astăzi.

Așa am aflat că din bugetul comunei au fost finanțate și realizate lucrările de asfaltare a DC 130 - Valea Sânpetrului, construirea stației de autobuz din Leorința, introducerea unui sistem de supraveghere cu camere video în comună. Cu bani de la bugetul de stat au fost finalizate, în 2020, lucrările de amenajare a toaletelor de la școala generală din Valea Sânpetrului. În 2020 au început lucrările de extindere a grupurilor sanitare la Școala gimnazială Vasile Pop (stadiu de realizare 90%), fiind finanțate prin PNDL.

În anii 2021 și 2022, din bugetul local al comunei a fost realizată construirea unui teren de sport multifuncțional, cu suprafață sintetică. De asemenea, din fonduri proprii, Primăria Grebenișu de Câmpie a mai realizat, în perioada amintită, asfaltarea drumului de acces la capela mortuară, modernizarea străzii Valea Barbului. De asemenea a fost achiziționat un tractor.

Anul 2023 are semne bune, după cum spune și primarul Ștefan Gojman, instituția pe care o conduce semnând mai multe contracte de finanțate pentru investiții importante în comună. Este vorba de contractele semnate prin PNRR pentru: creșterea eficienței energetice la sediul primăriei, asigurarea infrastructurii transport verde, IT și alte tehnologii ale informației și comunicării. Prin programul național de investiții “Anghel Saligny”, comuna Grebenișu de Câmpie va beneficia de finanțări pentru modernizarea DC 127 Leorința - Papiu Ilarian (proiect aprobat) și dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a școlilor din comună (proiect depus spre finanțare). (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu