România mea

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Capitala României, orașul cu cei mai mulți locuitori și cele mai multe biserici din țară: 270, din care 74 sunt declarate monumente istorice și arhitectonice. 2) Unul din cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României este această cetate țărănească de refugiu din județul Brașov, construită pe un masiv de bazalt - Cel de la mănăstire! 3) Stațiunea mofetelor și a celor 1.000 de izvoare de ape minerale, situată la poalele Munților Brețcului din Transilvania, într-un cadru natural pitoresc; în stațiune există una din cele mai mari mofete din lume cu o suprafață de 100 mp și care poate deservi simultan 100 de persoane. 4) Malurile Nirajului! - Sat în comuna Călinești din Maramureșul Istoric, cu frumoase și originale sărbători tradiționale; în sat există o biserică de lemn edificată în secolul al XVI-lea. 5) Comună în județul Brașov atestată documentar la 1400, cu Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, construit în secolul al XIII-lea - Codul Aeroportului Tarija, Bolivia - Apelativ românesc! 6) Ocna din Bodoc! - Nins pe spate! - Comună din județul Brașov, în care s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din România până în prezent, -38,5° Celsius la 25 ianuarie 1942. 7) “Top Tech International Volunteers” (acronim) - Butoi (reg.). 8) “Expression Of Interest” (acronim) - Atrăgător și liniștit lac într-o zonă de agrement a orașului Iași; are terenuri de minigolf, tenis de câmp și o zonă special amenajată pentru escaladă. 9) “Anti Bonding Molecular Orbital” (acronim) - Vechi așezământ monahal din spațiul românesc, la care se organizează unul din cele mai mari pelerinaje din lumea ortodoxă; mănăstirea este situată în apropierea orașului Gherla din județul Cluj și este vestită pentru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. 10) Înțeles, tâlc - Unitate de măsură pentru produse petroliere. 11) Cel mai semnificativ lac helioterm din România, situat în Stațiunea Sovata din județul Mureș - Sector al Defileului Dunării, locul unde se află Monumentul Regelui Dac Decebal sculptat în piatră; cu înălțimea de 55 m, este cea mai mare lucrare de acest fel din Europa.

VERTICAL: 1) Cel mai sărat lac din România, situat în orașul Ocna Sibiului, județul Sibiu; poartă numele unui domnitor martir (Constantin). 2) Malurile lacului Ursu! - Sat în comuna Creaca, județul Sălaj, pe al cărui teritoriu se află un Amfiteatru roman și o Biserică rupestră (Peștera Monului); la limita satului se află ruinele castrului roman Porolissum - Piață din București, fostă cea mai mare piață agroalimentară din Europa. 3) “Cost Per Action” (acronim) - Cel mai mare județ al țării ca suprafață (8.697 kmp), situat în vestul României. 4) În duet! - Fenomen atmosferic care dă numele celei mai lungi peșteri din România, situată în Munții Pădurea Craiului din Apuseni - Cea mai veche cabană (1888) și cabana situată la cea mai mare altitudine din România (2.505 m), situată în Munții Bucegi. 5) Comună în sudul județul Argeș, așezată pe paralela 45 și pe meridianul 33 - Un adevărat paradis al păsărilor și plantelor este această comună din județul Cluj, în care se găsește a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. 6) Cel mai lung râu care curge în întregime pe teritoriul României (737 km) - România este unul din cei mai mari producători din lume ai acestei băuturi alcoolice. 7) Comună în zona montană a județului Vrancea, pe teritoriul căreia se mai păstrează o biserică a unei mănăstiri ctitorită la 1645 de domnitorul Matei Basarab; este și locul unde a fost surghiunit Alecu Russo și de unde a cules balada Miorița - Scenarist american (Dan). 8) Sfântă al cărei hram îl poartă o biserică din Târgu Mureș, ctitorită din inițiativa și cu sprijinul preotului Emil Maier; are o arhitectură bizantină și pictura murală realizată în tehnica fresco - “Izvorul Muntelui” mai este numit acest lac artificial din județul Neamț, unul din cele mai mari din România. 9) Municipiu din estul țării, în care a fost înființată prima Școală Superioară (1640) și prima Universitate din România (1860) - Lacul glaciar cu cea mai mare suprafață din țară (10,80 ha), situat în masivul Retezat. 10) La intrarea în Snagov! - Urmași ai dacilor, cu singurele așezări din țară locuite permanent la cea mai mare altitudine, peste 1.400 m, în Munții Apuseni (sg.) - Pește de apă dulce din râurile României. 11) Polul precipitațiilor din România, stațiune turistică situată pe versanții Apusenilor din județul Bihor, la 1.100 m altitudine (3 cuv.).

Dicționar: TJA, RIBA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Terra minunată”, apărut în 6 mai 2023: MARELECANION, ATACAMA, ARSA, DE, HR, RAZELM, ANTICI, HANOI, GAE, OSC, RE, B, A, BA, LOME, O, SBA, BAR, TARD, CE, HUMOR, S, E, ALASKA, IA, KN, RIGA, BI, NOUA, ZI, TAJMAHAL, DELTADUNARII

Lasă un comentariu