Nevoia de control, generată de teama de incertitudine

Distribuie pe:

Psihologul Nina Paraschivescu susține pe blogul personal că nevoia de control își are originile în teama de incertitudine, când tânjești enorm după predictibilitate și siguranță.

Deși controlul asupra propriei vieți pare un lucru pozitiv în cele mai multe cazuri, atunci când încerci să controlezi totul devine epuizant și distruge relațiile.

Această nevoie de a fi în siguranță și de a deține controlul își poate avea originile în evenimente traumatice sau în experiențe din copilărie, despărțirile fiind, în general, cele care ne afectează inconștient pe termen lung.

În opinia specialistului, atunci când trăiești în traumă ai tendința de a face o catastrofă din orice lucru minor și încerci să te protejezi de a experimenta respectiva traumă din nou.

Despărțirea - De exemplu, o femeie care a avut două relații de durată medie despre care crede că au fost eșuate și încă mai poartă cu ea această durere va avea tendința de a controla cât mai mult ceea ce se întâmplă în următoarele relații.

Aceasta va dori să fie total sigură că alege partenerul potrivit, va fi exigentă, își va pierde speranța că există cineva bun și pentru ea, îl va descoase pe partener să fie sigură că acesta se potrivește cu ea și cu planurile ei, atât în prezent, cât și peste ani. Își va dori ca partenerul să se potrivească și cu familia ei, și cu prietenii, și cu jobul, în absolut toate aspectele.

Va aborda relațiile procedural și practic. Își va dori să știe unde, când și cum îl va întâlni pe bărbatul visurilor ei pentru a fi prezentă în acel loc. Desigur, așa ceva este o fantezie croită din suferință și așteptări nerealiste, însă această femeie va crede despre ea însăși că este un pic mai pretențioasă decât altele, că se valorizează, că ea nu acceptă orice și că este perfecționistă.

Experiențele din copilărie - Mediul în care ai trăit în copilărie influențează modul în care vezi lumea. Dacă ai trăit într-un mediu nesigur în care nu știai niciodată ce urma să se întâmple, se poate să fi dezvoltat comportamentul de control ca mecanism de coping (adică felul în care tu ai ales inconștient să rezolvi și să te adaptezi la această problemă a schimbărilor bruște care te depășeau atunci când erai copil).

Dacă ai avut în familie părinți care consumau frecvent alcool și ai trăit multiple situații în care nu știai niciodată când urma să apară un scandal sau să fii dat afară din casă, se poate să fi dezvoltat nevoia de control ca urmare a dorinței tale de predictibilitate, iar când ți-au lipsit siguranța și predictibilitatea vei dezvolta dorința de control.

A te simți în siguranță și a trăi într-un mediu predictibil este o nevoie, nu o dorință și nici pe departe un moft. Avem această nevoie pe tot parcursul vieții noastre. Când ne-au lipsit siguranța și predictibilitatea, încercăm să controlăm totul în jurul nostru, inclusiv oamenii, ceea ce este greșit și distruge relațiile. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu