NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ – Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă eliberate cetățenilor români în străinătate

Distribuie pe:

Conform legislației în vigoare, actele de stare civilă ale cetățenilor români întocmite în străinătate de autoritățile locale competente au putere doveditoare în țară numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române. În termen de 6 luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului ori extrasului de stare civilă, respectiv de la data dobândirii/redobândirii cetățeniei române, cetățeanul român este obligat să solicite transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă în registrele de stare civilă române. Neprezentarea certificatelor de stare civilă sau a extraselor eliberate de autoritățile străine pentru transcriere în registrele de stare civilă române în termenul prevăzut de lege constituie contravenție la regimul actelor de stare civilă și se sancționează cu amendă între 100 - 500 lei.

Cererile de transcriere se depun la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la primăria unității administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, am aflat de la CODRUȚA SAVA, director general Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș. ,,Facem un apel la cetățeni să își ducă la îndeplinire obligația ce le revine”, sublinia domnia sa.

L.O.

Lasă un comentariu