Niciodată nu ne va fi atât de greu ca în prima secundă de viață...

Distribuie pe:

De-a lungul vieții, omul cunoaște nenumărate provocări, unele deosebit de grele și împovărătoare, însă specialiștii susțin că miracolul nașterii este și momentul cel mai dificil din întreaga noastră existență.

Neonatologul Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea Botoșani, a explicat, pentru adevarul.ro, cum primul miracol din viața unui om este chiar respirația, lupta pentru prima gură de aer, un efort incredibil pe care îl face un nou-născut.

“Intrauterin, plămânii sunt două pungi cu apă care cresc și se dezvoltă, dar nu sunt funcționali. În momentul în care copilul se naște, se întâmplă o minune. O presiune imensă forțează plămânii să scuipe apa respectivă și copilul începe să respire. Gândiți-vă că este doar o mânuță de om, un copil de trei kilograme, să zicem, care cu o forță imensă reușește să elimine două pungi cu apă și începe să respire.

Oricât de greu ne-ar fi în viață, atât de greu ca în prima secundă, atunci când începem să respirăm, nu ne va mai fi niciodată.

Forța cu care un bebeluș expulzează, în prima lui secundă de viață, acel lichid din plămâni este atât de mare, încât ar produce leziuni și probleme serioase plămânilor unui adult.

Este o presiune de peste 40 de milimetri pe coloană de mercur. O presiune imensă. Dacă am face o ventilație cu o presiune atât de mare unui adult, am crea o traumă la nivelul plămânului respectiv. Ei bine, la un nou-născut acest lucru declanșează viața, prima respirație.

Până și un copil prematur, la care nu se declanșează acest fenomen, reușește să își forțeze plămânii să respire, printr-un adevărat miracol al naturii. Când copilul nu este pregătit, fie că este prematur, fie că are alte probleme, nu se întâmplă această expulzare a lichidului. Plămânii nu elimină, nu încep să lucreze. Aceasta este prima problemă la un copil prematur.

În momentul în care nu se elimină acel lichid, încearcă el singur. Începe să își crească presiunea în plămâni, încearcă să respire într-un anumit fel. Scoate un anumit geamăt, vedem cum copilul respectiv încearcă să respire mai rapid, pare că îl doare ceva. Este ceva excepțional. Atât de minunat este corpul uman. Și reușește să facă față”, afirmă, neonatologul Carmen Zaboloteanu.

Lucreția Pop

Lasă un comentariu