Summit extrem de important convocat de China cu țările din Asia Centrală

Distribuie pe:

Președintele chinez Xi Jinping îi primește joi pe omologii săi din cinci foste republici sovietice din Asia Centrală în cadrul unui summit istoric destinat să strângă legăturile regionale, într-un moment în care președintele american Joe Biden se întâlnește în Japonia cu liderii țărilor G7, potrivit AFP.

Evenimentul calificat drept “extrem de important” de către Beijing are loc în marele oraș istoric Xi'an (nord), în extremitatea estică a vechiului Drum al mătăsii, care lega Europa și China prin Asia Centrală. Este prima ediție a acestui “summit China-Asia Centrală” de la stabilirea relațiilor diplomatice între gigantul asiatic și aceste țări în 1992, după destrămarea URSS.

Foste membre ale Imperiului rus, apoi ale Uniunii Sovietice, aceste națiuni (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan) păstrează legături economice, lingvistice și diplomatice privilegiate cu Moscova.

Dar odată cu războiul din Ucraina, influența rusă a început să slăbească. Un vid relativ pe care președintele chinez se arată cu atât mai dispus să-l umple cu cât dorește să-și dezvolte statura internațională și influența țării sale, potrivit experților.

“Xi Jinping vrea să se prezinte ca un conducător capabil să promoveze dezvoltarea și pacea în lume”, a declarat pentru AFP Zhiqun Zhu, profesor de relații internaționale la Universitatea Bucknell, în SUA.

Summitul se desfășoară aproape în același timp cu o reuniune la Hiroshima a liderilor din G7 (Canada, Franța, SUA, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit) la care participă în special președintele american Joe Biden, a cărui țară prezintă cu regularitate Beijingul drept o amenințare.

În cursul unei întrevederi miercuri cu Xi Jinping, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a salutat “rezultatele semnificative” din ultimii ani ale cooperării în cadrul “Noilor drumuri ale mătăsii”, în special în transporturi și logistică. Președintele chinez a declarat joi omologului său kârgâz, Sadir Japarov, că țara sa este “dispusă să lucreze cu Kârgâzstanul pentru a construi o comunitate de bună vecinătate, prietenie și prosperitate împărtășită și cu un viitor comun”.

Xi Jinping va avea discuții cu ceilalți lideri regionali joi, în cursul zilei. O ceremonie de bun venit este prevăzută în cursul serii.

Principalele anunțuri ale summitului ar urma să aibă loc vineri dimineața, cu o întâlnire între cei șase președinți și presa, precum și publicarea probabilă a unui comunicat comun, notează AFP. (Agerpres)

Lasă un comentariu