România are nevoie de o politică demografică pe termen lung

Distribuie pe:

Creditele de consum în România sunt în principal legate de construcţia şi cumpărarea de locuinţe. Cumpărarea unei locuinţe este unul dintre factorii principali ai politicii demografice. Tinerii nu pot să-şi întemeieze o familie, nu pot să aibă copii, dacă nu au un acoperiş. Faptul că avansurile sunt date înapoi, faptul că sunt probleme mari cu creditele neperformante, ne determină să ne gândim de două ori la ce se va întâmpla în România peste 30 de ani.

Ţara noastră va fi o ţară depopulată. Scăderea va fi într-un ritm mai rapid decât acum. La ultimul recensământ am pierdut un milion de oameni, dar vom pierde mai mult. E un pericol pentru naţiune şi pentru suveranitatea ţării.

Unul dintre marile proiecte pe care ar trebui să îl facă este o politică demografică pe termen lung. Trebuie foarte mult sprijinită familia şi tot ceea ce înseamnă îngrijirea copilului. Fără forţă de muncă vom fi determinaţi să aducem forţă de muncă din exterior. În Marea Britanie vin mii de oameni din ţările asiatice, dar cei care vin completează lipsa de muncă, pe când în ţara noastră înlocuiesc forţa de muncă.

Noi gonim de aici forţa de muncă naţională, ca să o înlocuim cu alţii. Românii pleacă şi acum, pentru că nu au încredere în viitor. O naţiune are nevoie de mâncare, de linişte şi de încredere în cei care o conduc. Dacă încrederea în aceşti oameni scade, populaţia se depărtează de ceea ce înseamnă stat, începe să trăiască pe cont propriu şi nu mai au încredere în clasa politică şi conducători, pentru că aceştia se ocupă de lucruri care nu sunt pe agenda populaţiei.

Prof. univ. dr. MIRCEA COŞEA, analist economic

Lasă un comentariu