După Covid-19, Organizația Mondială a Sănătății vrea să evite alte pandemii

Distribuie pe:

Trăgând învățăminte din pandemia de Covid-19, sâmbătă, 20 mai 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o rețea mondială de detectare a maladiilor infecțioase, informează ziare.com.

Rețeaua internațională de monitorizare a agenților patogeni are ca scop detectarea rapidă a amenințărilor reprezentate de maladiile infecțioase emergente, cum este coronavirusul, și distribuirea informațiilor pentru evitarea altor pandemii. Rețeaua ar trebui să faciliteze identificarea rapidă și trasabilitatea bolilor transmisibile, precum și schimbul de informații și măsurile care trebuie luate pentru a preveni alte dezastre, precum pandemia de Covid-19.

“Această nouă rețea constă în secvențierea genomului virusurilor, bacteriilor și altor agenți patogeni și studierea funcționării acestora pentru a le determina contagiozitatea, periculozitatea și modul lor de propagare.

Datele colectate vor alimenta un sistem de supraveghere mai larg, în scopul identificării bolilor infecțioase pentru a interveni și a preveni răspândirea lor și ca să se dezvolte tratamente și vaccinuri.

După cum s-a văzut în timpul pandemiei de Covid-19, lumea este mai puternică dacă este unită împotriva amenințărilor sanitare comune. Această rețea ar putea juca un rol vital pentru siguranța în domeniul sanitar. Genomica se află în centrul pregătirii și răspunsului eficient în cazul epidemiilor și pandemiilor, aceasta dovedindu-se crucială pentru controlul multor boli, fie că a fost vorba despre gripă sau SIDA”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, conform sursei citate.

*

OMS mai informează că, în cei aproape trei ani de pandemie, Covid-19 a cauzat aproximativ 15 milioane de decese în întreaga lume, cele mai multe înregistrându-se la persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu