Atelierul de creație literară - un eliberator de talente

Distribuie pe:

La finele lunii martie, iubitorii de literatură din municipiul Târgu Mureș au pus bazele Atelierului de creație literară din incinta Librăriei Hertzog, Pasaj Mall, Piața Victoriei nr. 14, Târgu Mureș, desfășurat sub coordonarea profesorului Constantin Nicușan și în prezența gazdei, d-l Radu Iațcu, administrator al librăriei și director al Editurii Hertzog.

Evenimentul s-a bucurat de o prezență generoasă, între care amintim pe cei care s-au implicat în comentarea critică a creațiilor prezentate: Angela Fanea-Macarie, Daniela Mărginean, Sergiu Alex Halațiu, Ioan Mărginean, Adrian Rentea, Voichița Elena Toma, Doina Pană, Cezara Codruța Țuțura, Adela Boariu, dar și Florina Moldovan, căreia i s-a încredințat funcția de secretar literar al Atelierului de creație.

Au citit din propriile creații Daniela Mărginean și Cezara Codruța Țuțura.

Poezia Danielei Mărginean a fost apreciată în comentariile exprimate de audiență, pentru valoarea artistică a discursului liric, fapt preconfirmat și în cadrul concursurilor de poezie la care a participat poeta, cât și de publicarea în antologii lirice a poeziilor sale ori recunoașterea talentului său de cei doi postfațatori - Petronela Apopei și Florin Dochia - ai volumului său de poezie, Agapi mou, apărut la Editura Alana, în 2020.

Cezara Codruța Țuțura, elevă a Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian”, a adus în cadrul Atelierului de creație literară, o exprimare poetică surprinzând plăcut audiența. Au fost invocate unele influențe ale clasicilor ca un fapt normal pentru orice poet la început de drum. Recomandările au vizat multă lectură din poeți români și universali, dar și o preponderență a exersării versului liber.

În continuare, elevul Adelin Florea de la Colegiul Național “Al Papiu Ilarian”, a propus un fragment din proza scurtă Aprinderea sufletului, dialogul critic subliniind forța și rafinamentul discursului, ideile din subsidiar, dar și recomandări de clarificare și simplificare a stilului, uneori prea stufos și încărcat de atribute.

Ședința cenaclului a beneficiat și de “povestea în imagini graffiti, adusă de Stefan Berneanu, elev al aceluiași colegiu, care impresionează inclusiv gazda, pe dl Radu Iațcu, dispus să ofere pentru lucrări, spațiu în galeria librăriei.

Cea mai recentă ședință a Atelierului de creație literară din 17 mai 2023, a început cu Angela Fanea-Macarie, poetă deja consacrată de o serie de diplome câștigate la diverse concursuri de poezie, dar și de cele trei volume de poezie publicate. Poeta a citit câteva poeme din cel mai recent volum, Lumina din umbră, publicat la Editura Hertzog. Discuțiile critice au remarcat între calitățile discursului liric, leit-motivul, poezia detaliului, forța sugestivă a imaginilor dinamice și vizuale, ludicul și fundalul scenic, coregrafia real-imaginar.

Lecturile au continuat cu poezie citită de Iulia Cârje, elevă la Colegiul Național “Unirea”, comentariile asistenței apreciind lirismul autentic, ambiguitatea sugestivă, muzicalitatea frazării.

În ultima parte au revenit Adelin Florea, de această dată cu poezie, apreciată pentru limbajul integrator de neologisme și măștile lirice ale adolescenței, iar Cezara Codruța Țuțura surprinzând și de această dată prin spontaneitate, dar și prin asocierea de verosimil și ficțional. (I.S.)

Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu