Ziua națională a Italiei, celebrată la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Sfârșitul săptămânii trecute a marcat o premieră absolută pentru municipiul Târgu Mureș. Câteva zeci de etnici italieni din România au celebrat împreună Ziua Națională a Italiei și au participat la o întâlnire în cadrul căreia au schimbat informații despre comunitățile lor. Evenimentul a fost organizat de Asociația Uniunea Democrată a Italienilor din Sângeorgiu de Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Târgu Mureș, al unor sponsori locali și al unor restaurante cu specific italian din oraș.

Au participat membri ai comunităților de etnici italieni din comuna Greci, județul Tulcea - probabil cea mai compactă comunitate italiană din mediul rural din România - și din orașele Petroșani, Pitești, Ploiești, Cluj, Iași, Câmpeni, Câmpulung Muscel, Brezoi, Reșița, Măcin, Tulcea și chiar o familie care acum locuiește în Veneția.

Ziua Italiei a fost sărbătorită, în 2 iunie, printr-un spectacol desfășurat la Palatul Culturii din Târgu Mureș. După câteva repere istorice oferite de prof. univ. dr, Giordano Altarozi de la UMFST “George Emil Palade" din Târgu Mureș și de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, cercetător la Institutul “Gheorghe Șincai" al Academiei Române, au urmat o demonstrație de măiestrie artistică susținută de actorul Mihai Dinvale, pe un text de Federico Felini, și un recital muzical, cu canțonete și arii din opere italiene, oferit de grupul instrumental “Camerata primavera" din Râmnicu Vâlcea. Soliști: Tenorul Dumitru Codruț Scurtu și soprana Monica Valentina Scurtu. Surpriza serii a constituit-o urcarea pe scenă a unei părți din grupul venit din comuna Greci, care a interpretat câteva cântece pe care comunitatea le-a moștenit de la înaintași și le păstrează cu sfințenie.

Convenția comunităților de italieni din România, desfășurată sâmbătă după-amiază, a prilejuit o revedere de care s-au bucurat oameni care, până în urmă cu câțiva ani, se întâlneau periodic, se împrieteniseră și colaborau la diverse activități.

Au fost prezentate situațiile și activitățile unor organizații de etnici italieni, unele active, altele cu un status juridic incert. Concluziile desprinse în urma convenției au fost:

- e necesară revitalizarea și întărirea organizațiilor care reprezintă comunitățile respective

- organizațiile vor colabora între ele și vor organiza acțiuni, atât fiecare în parte, cât și în comun, astfel încât să fie cât mai prezente în viața comunităților lor

- opinia unanimă a fost că e necesară o mai bună reprezentare a comunității italiene din România la toate nivelurile, de la Parlament până la administrațiile locale, în condițiile în care, în ultimii ani, în teritoriu nu a fost primit niciun ajutor de la nivel central

- concluzia întâlnirii a fost formulată cel mai clar de dl. Giani Calderone, președintele COMITES: trebuie uitat trecutul mai îndepărtat sau mai recent, cu disensiunile și adversitățile care s-au manifestat nu o dată și trebuie privit spre viitor; iar acesta poate fi construit doar prin colaborare, astfel încât italienii din România să-și recâștige statutul pe care îl merită, acela de comunitate etnică importantă în România.

Participanții la Convenție au fost încântați să descopere și câteva din valorile Târgu Mureșului și ale împrejurimilor. Organizatorii le-au oferit un tur al orașului, cu vizite la expozițiile găzduite de UMFST, la catedralele ortodoxă și romano-catolică din municipiu și la Palatul Culturii.

Duminică, prin bunăvoința preotului paroh Baritcz Lajos din Sângeorgiu de Mureș, părintele Romeo Horvath din Greci a oficiat o slujbă în biserica romano-catolică din localitate. Cu acest prilej, participanții au vizitat și Castelul Mariaffi, cumpărat și restaurat de primăria comunei.

Asociația Uniunea Democrată a Italienilor – UDI

Președinte: Corina - Maria Ceaușescu

Lasă un comentariu