NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ - Până la 1.000 lei/ha sprijin financiar pentru fermierii afectați de secetă

Distribuie pe:

Instituirea unei scheme de ajutor, în valoare de 300 de milioane de lei, acordată producătorilor agricoli pentru culturile afectate de secetă pedologică la porumb, floarea - soarelui, soia și mazăre a fost aprobată în cursul săptămânii trecute de Guvern, prin Ordonanță de urgență. Ajutorul de stat sub forma de grant unitar are o valoare de maximum 1.000 lei/ha, pentru un grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în Procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi. Cuantumul se diminuează corespunzător în cazul în care procentul de calamitare prevăzut în Procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%.

Suma se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023. Plățile urmează să fie făcute până în 31 decembrie 2023.

Pot beneficia de schema de ajutor de stat: producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale; producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Pentru implementarea schemei competența revine Direcțiilor agricole județene.

În Județul Mureș au fost înregistrate 28 de Procese verbale, suprafața calamitată fiind de 294,31 ha, aflăm de la instituțiile abilitate. (V.B.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu