“Gaura bugetară” va exista atâta timp cât România nu produce

Distribuie pe:

Nu putem face investiții masive fără a destabiliza balanța comercială, deoarece importăm fiecare bun de capital. Dacă vrem o autostradă, importăm totul, de la asfalt la pietriș! Importăm toate materialele de construcție, iar în agricultură importăm îngrășăminte. Prin urmare, atâta timp cât nu avem o aprovizionare internă bazată pe modernizarea economiei și restructurarea relațiilor intersectoriale, nu este, aș spune, suficient să discutăm despre o greșeală în proiectarea bugetului. Este, de fapt, o consecință naturală a structurii economiei românești în ansamblu, care este înapoiată, neproductivă și total împotriva curentului european. Am putea să facem un buget mult mai echilibrat pe hârtie anul viitor, dar deficitul bugetar va continua până când nu vom rezolva problemele structurale.

Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată. Pentru că gaura bugetară, care va exista oricum atâta timp cât economia nu produce, este într-o stare precară, că se va apela la împrumuturi. Or, împrumuturile în condițiile actuale sunt din ce în ce mai periculoase, pentru că avem o rostogolire a datoriei foarte mare, deci ne permitem să mărim această rostogolire prin noi împrumuturi. Pe de altă parte, împrumuturile care sunt din ce în ce mai dese și la dobânzi din ce în ce mai mari ne vor duce într-o perioadă istorică, așa cum am mai spus, într-un an jumătate, în incapacitatea de a ne mai împrumuta decât cu riscuri enorme. Or, această incapacitate de a ne mai împrumuta, dobânzile fiind foarte mari, iar încrederea pieței în economia României fiind în scădere, ne va face să ajungem în incapacitate de plată.

Vom fi într-o situație extrem de dificilă, în care va apărea această soluție de care mi-e foarte, foarte teamă, și anume că datoria României poate să fie preluată de anumite fonduri internaționale, multinaționale.

Vom deveni de fapt vânduți de sus până jos sau statul român va încerca din nou să iasă pe piață și să vândă ce a mai rămas din România! Resursele importante de sare, de pământuri rare, poșta și așa mai departe.

Concret: este nevoie de măsuri urgente în structura economiei românești, în încercarea de a ridica nivelul de valoare adăugată pe care-l creează economia României pentru a alimenta bugetul. Și aici există un mijloc important pe care îl avem la îndemână, dar nu îl folosim, este vorba de PNRR. PNRR-ul trebuie să fie orientat spre acest obiectiv esențial, care înseamnă restructurarea prin modernizare a economiei românești.

Sunt cele opt ancore care ale Uniunii Europene, începând de la economia verde până la digitalizare. Avem ce să facem, mai ales în condițiile în care toată lumea este în schimbare, iar o schimbare care ne afectează direct este reorientarea rapidă a industriei de autovehicule din Europa Occidentală spre modele moderne, electrice. Or noi, din acest punct de vedere, pierdem comenzi. Comenzile care vin în România în ultimele luni pe industria auto sunt din ce în ce mai mici, dovadă a faptului că industria României este în descreștere de vreo opt-nouă luni.

Deocamdată, până la alegeri nu vor fi concedieri deoarece anumite ministere au locuri neocupate, deci ele vor fi scoase din finanțare și se va spune că s-a făcut economie și vor mai finanța locurile neocupate. Nu trebuie să vorbim pe ansamblu, pentru că sunt ramuri care duc lipsă de personal. Vorbim despre siguranța publică. Poliția are o lipsă de câteva zeci de mii de oameni, nu mai au bani de carburant pentru mașini și așa mai departe. Aici ar trebui depus un efort. Ce să mai zicem de învățământ? Nu avem profesori, nu avem învățători iar sistemul medical, e într-o stare un pic mai bună, s-au mai făcut și se vor mai face mici investiții, dar oricum suntem sub nivel. Însă la nivelul birocratic guvernamental, acolo se pot face reduceri mari, dar exact acolo nu se vor face! Sunt zeci și zeci de oameni care apar așa, pe tăcute, cu niște lefuri foarte, foarte mari, care sigur că nu vor fi afectați. De ce? Pentru că ei de fapt sunt personaje politice. Sunt elementele de politizare - care, până la urmă, este un viciu care ne va distruge. Această politizarea excesivă a conducerii României, a elementelor importante de decizie prin oameni care nu au nicio competență, ne va distruge cu timpul, pentru ca nu putem să luăm măsuri. Uitați-vă ce se întâmplă cu problema grâului ucrainean. Nu suntem în stare să găsim niște măsuri pentru că nu avem capacitatea să mergem la Uniunea Europeană, cu o documentare corectă și cât se poate de bine fundamentată a pierderilor pe care le avem. Nu avem cu cine să facem lucrul ăsta, nu avem cu cine să facem nimic ca să rezolvăm problema Schengen-ului…

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu