Sărbătoarea Trinității Divine

Distribuie pe:

Rusaliile sau sărbătoarea Cincizecimii Pascale reprezintă Coborârea Spiritului Sfânt pe pământ după o perioadă de 10 zile de la Înălțarea la cer a lui Isus Cristos. Trimiterea Sfântului Spirit în lume după promisiunea făcută de Isus Apostolilor, este un dar făcut celor care sunt părtași Învierii Sale prin Sfânta Taină a Botezului. Sfinții Apostoli care așteptau Coborârea Spiritului Sfânt, erau ascunși de frica iudeilor, dar după ce l-au primit sub forma limbilor de foc asupra fiecăruia, au ieșit din ascunzătoare să predice în Ierusalim tuturor neamurilor, care au înțeles cuvântul lor în fiecare limbă. Acesta e miracolul Rusaliilor, care a dat naștere mai târziu Bisericii Universale, o mare familie compusă din toate rasele pământului. La fiecare Sfântă Liturghie, lucrarea Spiritului Sfânt transformă pâinea și vinul, care devin prin acest miracol, Trupul și Sângele lui Cristos, la Sfânta Împărtășanie. La Biserica protopopială cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Tudor, a fost celebrată Prima Împărtășanie pentru cei 12 copii prezenți la acest eveniment liturgic unic în viața lor. Pregătiți din timp de doamna profesoară POL ANAMARIA, copiii îmbrăcați în albul purității, cu coronițe de flori albe pe cap și un buchețel alb de flori în mâini, au trăit acele clipe unice cu mari emoții vizibile. Au asistat la toate etapele destinate acestei liturghii anuale, fiind pregătiți a mărturisi fiecare în fața asistenței din biserică, IUBIREA lor necondiționată pentru Fiul lui Dumnezeu, unii chiar cu lacrimi în ochi. Pentru fiecare s-a pregătit un dar, care cuprindea o diplomă nominală și o carte de rugăciuni, pentru protecția lor în viitor prin suflul sacramentelor Spiritului Sfânt, care a coborât asupra tuturor. Toate acestea se datorează preotului paroh protopop IOAN FĂRCAȘ, care păstorește această biserică de peste 25 de ani, fiind dedicat acestei meniri și foarte stimat și iubit de enoriașii săi.

Liturghia Sfintei Evanghelii după Ioan a fost explicată într-o predică transmisă cu o puternică emoție spirituală, care ne-a oferit o adevărată lecție de istorie duhovnicească, precizând că acest miracol al Pogorârii Sfântului Spirit asupra tuturor celor care îl iubesc pe Isus se petrece în fiecare an de Cincizecime, simbolizând puterea biruitoare a Crucii. Spiritul Sfânt fiind după Tatăl și Fiul, cea de a treia persoană a Preasfintei Treimi, care se simte prezentă, fără a fi văzută sau auzită, însuflețind simbolurile Sfintei Împărtășanii.

Preotul a îndemnat părinții copiilor din parohie, pentru a-l sprijini în activitatea sa catehetică religioasă alături de cei care au făcut primii pași în inițierea creștină. Necesitatea unei vieți de rugăciune în familie și participarea la Sfânta Liturghie, cât și Împărtășirea cât mai des cu Trupul și Sângele lui Cristos, sunt atât de necesare societății noastre materialiste, pentru a o putea schimba spre binele, sănătatea și morala tuturor.

Liturghia s-a desfășurat într-o atmosferă de spiritualitate profundă și pioșenie a credincioșilor, care au accentuat sentimentul de IUBIRE și venerație pentru Cel care s-a răstignit pentru întreaga omenire. Corul minunat pregătit cu cântece armonioase specifice acestui moment liturgic deosebit este condus de doamna doctor BLIGA MIRELA de mulți ani. Preotul paroh, la finalul slujbei, a invitat credincioșii în spațioasa curte a biseri-cii frumos amenajată pentru a continua cu procesiunea celor 12 copii care au primit Prima Împărtășanie, la slujba de Sfințire a Apei, cu care s-a stropit și binecuvântat întreaga asistență. De asemenea, s-a binecuvântat bogăția țarinei, prin simbolul spicelor de grâu verde, oferit fiecăruia, însoțit de anafura ficărei zi de sărbătoare. Nu au lipsit momentele de imortalizare a evenimentului, prin nenumărate fotografii făcute în interior, cât și în curtea bisericii, alături de mulțimea fericită a părinților și enoriașilor. La final, preotul paroh, cu calități euharistice deosebite, cuprins de o puternică emoție evidentă, a mulțumit tuturor celor prezenți și în special celor care s-au implicat în ajutorul său pentru reușita acestui eveniment deosebit, cu binecuvântarea Sfântului Spirit pentru toate acțiunile bune din viața noastră - ISUS: “EU sunt lumina lumii, cel ce îmi urmează mie, nu va umbla în întuneric, ci va avea Lumina vieții”!

Rodica Olteanu, artist plastic

Lasă un comentariu