Obiceiuri care ne dezvoltă inteligența

Distribuie pe:

“Omul cât trăiește învață” este un adevăr pe care oamenii de știință l-au demonstrat prin studii elaborate, rezultatele acestora arătând că nu doar experiența acumulată de-a lungul vieții ne face mai deștepți, ci mai ales anumite obiceiuri pe care le deprindem ca fiind a doua noastră natură.

În opinia experților, citați de HotNews.ro, există obiceiuri simple pe care le putem aplica în viața de zi cu zi și care ne ajută să devenim mai deștepți, îmbunătățindu-ne abilitățile cognitive.

Cititul - Cu cât o persoană învață mai devreme să citească și cu cât citește mai mult, cu atât mai mult își va păstra intacte funcțiile creierului chiar dacă îmbătrânește, arată studiile. Cititul stimulează creierul și îl menține sănătos, ceea ce ajută memoria, reduce declinul cognitiv legat de vârstă și previne apariția bolilor mintale. Când citești o carte, trebuie să reții o mulțime de informații, de la cum se numesc personajele, până la succesiunea evenimentelor.

Dacă ești fan cărți polițiste, vei încerca să descifrezi misterul înainte de a ajunge la finalul poveștii, ceea ce înseamnă să îți amintești toate informațiile primite din carte și să le pui cap la cap. Și cei care preferă ficțiunea au avantaje, acest gen literar îmbunătățind nu doar abilitățile de comunicare, de conversație, ci dezvoltă și inteligența emoțională, făcându-te un om mai bun.

Cititul îți oferă șansa de a-ți dezvolta empatia, pentru că citind despre reacțiile și acțiunile unor personaje vei putea înțelege expresiile facile și grimasele persoanelor cu care interacționezi în viața de zi cu zi. Așadar, cititul nu doar te face mai deștept, dar și o persoană mai bună, pentru că înțelegând mai bine emoțiile oamenilor vei deveni mai util celorlalți.

Filtrarea știrilor - Oamenii cred că trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă nou în lumea asta, însă orice cunoaștere dobândită printr-un consum haotic de informații duce la supraîncărcarea creierului cu informații care nu au nicio valoare pentru inteligență, fiind chiar o valoare negativă pentru sănătate.

Privind o zi întreagă la un post de știri, observăm că sunt reluate în buclă din oră în oră aceleași informații. Prezentarea acestora din nou și din nou, inevitabil, ne agită. De aceea, alege să știi doar ceea ce este important pentru tine și concentrează-te pe ceea ce îți face bine, altfel riști atacuri de panică.

Ceva nou în fiecare zi - Nu suntem niciodată prea bătrâni pentru a învăța ceva nou. Deși este adevărat că mintea noastră este mai receptivă când suntem copii, nu înseamnă că nu putem învăța lucruri noi și când suntem în vârstă. Noi abilități, precum mersul pe bicicletă sau trotinetă, olăritul, pictatul, broderia sau orice altă activitate care ne stârnește interesul se pot învăța la orice vârstă.

De asemenea, învățarea unei limbi străine este o metodă foarte eficientă de a-ți îmbunătăți inteligența. Învățarea unei limbi străine are un efect semnificativ asupra creierului. Nu numai că îmbunătățește inteligența limbajului, dar și protejează de demență la bătrânețe. Cuvintele noii limbi pe care o vei învăța, dar și regulile de gramatică îmbunătățesc memoria și oferă mai mult autocontrol minții.

Deși tehnologia este grozavă, lăsând totul pe seama ei creierul nostru va deveni tot mai leneș. Să nu uităm că creierul este un mușchi și prin urmare trebuie antrenat zilnic.

Oameni deștepți - Este un avantaj în a te înconjura cu oameni asemănători ție, dar dacă vrei să devii mai deștept stai alături oameni care sunt mai inteligenți decât tine. Creează legături cu oameni care te inspiră și cu cei pe care îi consideri excepționali. Diversitatea de opinii și experiențe ascute mintea, iar un mediu care te solicită intelectual te ajută să înflorești.

A fi selectiv cu privire la cei cu care îți petreci timpul devine o strategie tot mai bună odată cu înaintarea în vârstă. Dacă oamenii care te înconjoară te influențează profund negativ, ar trebui să înveți să îi atragi pe ceilalți pe care îi admiri și să elimini treptat relațiile toxice din viața ta.

Pe lângă cunoștințele pe care le deții, inteligența provine din interacțiuni de înaltă calitate frecvente cu alte persoane. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, cu cât există mai multă interacțiune socială în mediu intelectual, cu atât este mai sigur că îți păstrezi limpezimea minții.

Jocuri de societate - Participarea la jocuri de societate (scrabble, șah, sudoku, rebus, puzzle-uri) este o cale foarte distractivă de a deveni mai inteligent. Jocurile sunt niște activități care implică rezolvarea unor probleme cu raționament, gândire critică și creativitate.

Ele ne dezvoltă abilitățile de gândire logică, ne îmbunătățesc abilitățile de învățare și ne scad riscul de a dezvolta tulburări cognitive legate de vârstă, cum ar fi demența și Alzheimer.

În plus, vizitarea muzeelor implică și mișcarea fizică, despre care se știe că este motorul care ne ține toate funcțiile în bună stare, nu doar pe cele ale creierului. Pentru a crea artă este nevoie de imaginație, care joacă un rol benefic în dezvoltarea continuă a creierului. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu